Avgörande skede väntar i projekt Malmporten – då öppnas anbuden

Sjöfartsverkets tf generaldirektör garanterar att projekt Malmporten kommer att genomföras. Upphandlingen av den första etappen är inne i slutfasen.

Sjöfartsverkets tf generaldirektör Joel Smith räknar med att problem kan att uppstå när muddringen av farleden till Luleå startar, då bottenförhållandena inte är kända.
"Om allt ser bra ut och det inte överprövas så kommer vi i gång i höst" säger han.

Sjöfartsverkets tf generaldirektör Joel Smith räknar med att problem kan att uppstå när muddringen av farleden till Luleå startar, då bottenförhållandena inte är kända. "Om allt ser bra ut och det inte överprövas så kommer vi i gång i höst" säger han.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2024-04-25 06:00

Malmporten innebär att vinterfarleden till Luleå ska muddras till 15,2 meters djupgående och en ny djuphamn ska anläggas. Sjöfartsverket och Luleå hamn ansvarar för olika delar i projektet. 

– Jag lovar er, med regeringen i ryggen, det här kommer vi att göra. Tvivla inte på det, säger Joel Smith, tillförordnad generaldirektör för Sjöfartsverket när han talar på konferensen Framtidens sjöfart som hålls i Luleå med 152 deltagare.

Om en vecka sker anbudsöppningen för muddringen av farleden, som Sjöfartsverket ansvarar för. Upphandlingen har delats upp i flera delar.

– Om allt ser bra ut och det inte överprövas så kommer vi i gång i höst, då kommer vi att börja muddra och sedan kommer vi att muddra konstant fram till dess att vi är klara, säger Joel Smith. 

Farledsmuddringen i projekt Malmporten blir den största muddringen som har gjorts i Sverige.

– Det finns inte kollektiv kunskap hos muddringsbolagen, de fyra till fem i världen som kan göra det här. Vi förväntar oss att det kan bli lite problem när man kommer igång, säger Joel Smith. 

Det saknas inte stora utmaningar när sjöfarten till och från Luleå hamn förväntas öka, från 600 till 2200-2500 fartygsanlöp per år 2030. Hela isbrytarflottan är ålderstigen och behöver bytas ut. I juni kommer Sjöfartsverket att gå ut med en ny upphandling av isbrytare. 

– Vi räknar med att vi har en av de nya isbrytarna på plats runt 2028, säger Joel Smith. 

Dåvarande regeringen anslog 3,44 miljarder kronor till två nya isbrytare i den nationella infrastrukturplanen 2022. Frågan är hur långt pengarna räcker nu, då kostnaderna för material och utrustning dragit iväg.

– Även om det är uppräknat med inflation så är det definitivt i underkant för två isbrytare, konstaterar Joel Smith.

Sjöfartsverket anser att alla fem gamla isbrytare måste ersättas på sikt, inte minst med tanke på vintern som inneburit svåra isförhållanden i Bottenviken. Enligt SMHI var det en normalvinter i år, men sjöfarten har dessförinnan vant sig vid tio milda isvintrar. 

– Kommer det en till sån här vinter så behöver vi använda samtliga av våra fartyg under en lång period. Då ökar risken för haveri markant, säger Joel Smith.

Sjöfartsverket har problem att rekrytera lotsar redan i dag. Ökad fartygstrafik ökar behovet av lotsar.

– Vi kommer att lösa det på ett eller annat sätt. Inte minst att man bor i södra Sverige och åker hit och jobbar en vecka och sen när man är ledig så åker man hem. Det är ju inte det vi vill, men vi försöker på olika sätt att locka personal att bosätta sig i Norrland, säger Joel Smith. 

Sveriges medlemskap i Nato innebär en rad förändringar, inte minst till havs.

undefined
"Östersjön var vår vallgrav. I dag har det blivit ett område som vi behöver kontrollera på ett helt annat sätt som allierade"säger konteramiral Jens Nykvist vid försvarsstaben.

– Östersjön var vår vallgrav. I dag har det blivit ett område som vi behöver kontrollera på ett helt annat sätt som allierade, säger konteramiral Jens Nykvist vid försvarsstaben.

Jens Nykvist svarar i allmänna ordalag på frågan hur Luleå hamn påverkas av Natomedlemskapet.

– Infrastruktur är en viktig aspekt i det hela, att vi kan säkerställa att flöden kan ske till de olika hamnarna, att vi kan se till att det hålls öppet helt enkelt, säger Jens Nykvist. 

Blir det krav på lagerhållning, Sverige har avtal om värdlandsstöd?

– Det blir inget krav på det sättet, utan det är vad vi anser att vi behöver ha för typ av förråd i Sverige. De här diskussionerna har precis startat, säger Jens Nykvist och tillägger att Sverige bara varit allierad i sex veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!