Löfte om kläder till personalen

Det gick bättre att kalla det utrustning – personalen på Luleås förskolor och fritidshem kan räkna med att få arbetskläder. Men när det kan ske är oklart.

Sliter. Förskolans personal får slita hårt på sina egna kläder i jobbet. Nu utlovas arbetskläder och skyddsutrustning. av Luleås politiker.
Foto: Petra Isaksson

Sliter. Förskolans personal får slita hårt på sina egna kläder i jobbet. Nu utlovas arbetskläder och skyddsutrustning. av Luleås politiker. Foto: Petra Isaksson

Foto: Petra Isaksson

Luleå2016-02-29 18:52

Bakom beslutet finns en motion från Kristdemokraterna. Partiet ville att kommunen skulle utreda om även förskolepersonalen kunde få "utrustning och skyddskläder" i arbetet.

Den motionen avslogs eftersom frågan om skyddskläder regleras av lagar och avtal. Men oppositionen tvingade fram en återremiss och motionen drogs ett varv till med fokus på utrustning – ett begrepp som inkluderade arbetskläder.

Men den frågan behöver inte utredas enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Carina Sammeli.

– Frågan är redan utredd, det finns ingen anledning att göra det igen, sa hon.

Politikerna är överens om att även personalen på förskolor och fritids ska få arbetskläder. Men först när det finns pengar.

Kristdemokraten Samuel Ek har skrivit motionen och han var lite missnöjd med det.

– Det är lite passivt. Det blir som ett ja, men bara nästan och inte nu, sa Ek.

KD vill se arbetskläderna på personalen redan i höst och i detta får man stöd av Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Rättvisepartiet och Centerpartiet. Många påpekade att detta är en jämställdhetsfråga och att många manligt dominerande arbetsplatser har skydds- och arbetskläder.

Men i stort är politikerna överens – personal inom förskolan och fritids ska få arbetskläder men gradvis och i etapper när kommunen hittar pengar för ändamålet.

– Vi lägger en hel del pengar på mässor och konferenser. Jag tycker att det här känns viktigare att prioritera, sa Carola Lidén (C).

Kommunfullmäktige behandlade även frågan om de krav kommunen ska ställa de kommande köparna av Lulebos lägenheter, som bekant ska bolaget sälja ytterligare 1 400 lägenheter inom kort. Som Kuriren berättat ska de som köper fastigheter av Lulebo ska ingå avtal med kommunen om att även bygga bostäder.

Detta är politikerna överens om även om Vänsterpartiet, Rättvisepartiet och Sverigedemokraterna vill stoppa försäljningarna. De borgerliga partierna vill dock stoppa kravet på att de flesta lägenheter ska in i den kommunala bostadsförmedling som ska öppna i år.

– Att tvingas in i en kommunal bostadskö är inte bra, menade Anders Josefsson (M).

Anette Asplund påpekade dessutom att Rikshem även har en nationell kö och lång kötid där ger förtur till lägenheter i Luleå.

Under debatten fick även förra årets affär med Rikshem kritik och Jonas Brännberg pekade på den senaste tidens turbulens i det bostadsbolaget samt att köpet av Lulebos lägenheter rankas som den tredje bästa fastighetsaffären 2015.

– En bra affär för köparen innebär väl rimligen en mindre bra affär för säljaren, sa han.

Kuriren frågade Kommunalrådet Niklas Nordström vad som händer i Rikshem.

– Det pågår en strid mellan ägarna, så är det. Jag vet inte vad som ligger bakom men det är deras sak att ordna upp, svarade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om