Lockjakt på björn i Kanada

Svensk björnjakt handlar mycket om hundar. Men det finns ett och annat alternativ. Förra våren provade några norrbottniska jägare lockjakt på svartbjörn i Kanada. Och visst funkade det!

I FRED. På väg till jaktmarken såg vi en björnhona med ungar. Ungarna skyndade sig upp i träden. Både hona och ungar är givetvis fredade.

I FRED. På väg till jaktmarken såg vi en björnhona med ungar. Ungarna skyndade sig upp i träden. Både hona och ungar är givetvis fredade.

Foto: Ulf Lindroth

Luleå2010-10-22 06:00
En fråga återkommer ofta när samtalsämnet är lockjakt: Går det att locka björn?Svaret bör vara ja. I Nordamerika lockjagar man svartbjörn. Här hemma kommer allt fler exempel på att nyfikna eller hungriga björnar dykt upp i passet hos jägare som lockat älg med älgläten, eller räv med harskrik.Jag har inte haft sådan tur själv. Men våren 2009 dök det upp en chans att skaffa lite förstahandsinformation. Tillsammans med Johan Wiklund, Emil Lundmark och Thomas Lundgren åkte jag till Alberta i Kanada för en vårjakt på svartbjörn.Mitt mål var att locka björn och redan innan vi lämnat Edmonton för att köra ut till jaktcampen hade även de andra jägarna investerat i harskrikspipor. Ingen ville vara utan ifall de skulle visa sig fungera.Sparsamt med kontakter
Det visade sig bli sparsamt med björnkontakter. Jag fick ingen chans att prova mina pipor på en björn jag såg och lyckades inte heller locka in någon i blindo. Det kom en puma, men det är en annan historia.Men både Emil och Thomas lyckades. Först ut var Thomas, som efter några dagar hörde att han skrämde ett större djur då han kom smygande. Han tog pass i kanten av en ravin med hög aspskog och lockade intensivt med harskrik. Han fick locka ganska länge, men efter mer än tjugo minuter klättrade en björn upp i en asp ungefär 50 meter bort och tittade på honom. Första lockbjörnen var ett faktum.Emil sköt nästa några dagar senare. Han hade sett en stor björn komma gående mot sig, men vika in i tät skog ett par hundra meter bort. Han satsade på att försöka locka och valde att köra intensivt harskrik, det som lyckats för Thomas.Björnen inte bara kom. Den bröt grenar och slog i träden på vägen in. När Emil slutade locka blev björnen tyst. Av allt att döma slutade den också komma, för när han började om att locka återupptog den oväsendet på ungefär den plats där den blivit tyst.Emils lockbjörn visade sig en första gång på ett femtiotal meter, men såg något och kastade tillbaka in i skogen. Ändå lät den sig lockas fram igen. Emil tog sin andra chans och fällde björnen, en stor svartbjörnshane.Kommer på älglock
Både Thomas och Emil vittnade om att de lockat hårt och närmast hysteriskt intensivt. Amerikanska svartbjörnslockare bekräftar att det är effektivt. Uppehåll i lockandet ska rentav kunna få en björn att tappa intresset. Men det finns flera exempel på att svenska rävjägare fått in björn på mera normala harskrik; lugnare, mera naturtrogna och med längre intervaller.Det händer även att björnar kommer på älglock. Ett par jägare har berättat för mig att de lyckats med riktad björnlock genom att härma ett ångestläte av älgkalv.Antagligen är björnlockarens största utmaning att veta att det finns en björn på lagom avstånd. Riktat björnlock kanske är svårt, men metoden borde ha stor potential de gånger en jägare ser en ostörd björn från sitt älgpass utan att få skottläge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om