LO vill behålla privata företag inom vård, skola och omsorg. Men man vill begränsa vinstuttagen. Det berättade Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande, vid ett besök i hemstaden Luleå på tisdagen.
Baudin leder ett utredningsarbete för LO när det gäller vad man ska kräva av privata företag som arbetar med skola, vård och omsorg. Det arbetet utgår från LO:s syn att det ska vara tillåtet att driva privata företag i det som kallas välfärdssektorn.
- I Stockholm drivs 75 procent av äldreomsorgen av privata företag, det är en verklighet som vi måste acceptera. Men vi kan ställa krav på de här företagen, speciellt när det gäller vinstuttag.
Begränsningar
I det sammanhanget talar Baudin om SVB-företag, särskilt vinstbegränsande bolag. Det är en företagstyp som ingår i aktiebolagslagen. Det finns ett 40-tal sådana företag i landet. Dessa företag får bara ta ut en procents vinst.
- Vi tittar på den här företagskonstruktionen för att se om det är något vi kan bygga vidare på.
Oklart vilken gräns
Baudin säger att LO har en grundsyn som säger att företag i välfärdssektorn ska återinvestera en del av den vinst som man gör. Men var gränsen ska få för vinstuttag är oklart.
- Det här är svåra saker att utreda och genomföra men vi tror att det är möjligt, säger Baudin.
Han tror inte att vinstbegränsning skulle stoppa etableringar av företag i välfärdsbranschen.
- Vi ska ställa krav på företagen att de ska ha verksamheter med hög kvalitet.
Bland de krav som LO har ingår att företag i välfärdssektorn ska ha "öppna böcker" - kommunrevisorer ska ha rätt att gå igenom bokföringen.
Tittar på Norge
I det utredningsarbete som Baudin leder ingår också att titta närmare på vilka regler andra länder har när det gäller företag som verkar inom vård, skola och omsorg. Där tittar man extra noga på Norge som kräver samma bemanning inom privata som kommunala verksamheter.
Landsorganisationen, LO, är alltså positiv till privata alternativ. Men man vill riva upp regeln som säger att privata vårdföretag ska ha rätt att etablera sig var som helst i landet. Enligt LO ska dessa frågor avgöras av landsting och kommuner.
Tobias Baudin talar också om en helt annan sak: att de anställda på SSAB i Luleå har gått med på att minska arbetstiden och därmed lönerna.
- Det handlar inte om någon lönesänkning eftersom arbetstiden kortats. Så länge man följer kollektivavtalen har vi inte något att invända.