LO på informationsturné
Hur mycket ska jag tjäna som sommarjobbare på en restaurang? Har jag rätt till semesterersättning? Min arbetsgivare vill inte ge mig ett anställningsbevis, får han göra så? - I dag drar vi igång vår sommarkampanj för att informera ungdomarna om deras rättigheter på sommarjobben, säger Anita Engström, LO-ombudsman i Norrbotten.
Därför kommer LO-distriktet i Norrbotten att resa runt i länet under tio dagar och informera sommarjobbarna och vilka rättig- och skyldigheter de har på arbetsplatserna.
- De flesta problemen som uppstår med sommarjobbarna beror inte på illvilja utan på okunskap, bland såväl ungdomarna som arbetsgivarna, säger Richard Leppäniemi på LO i Norrbotten.
Besöker 3.000 ungdomar
Sedan mitten av 1980-talet har LO bedrivit sin kampanj "Facket i Sommarland" och i år räknar man med att besöka 3.000 sommararbetande ungdomar över hela länet.
- Eftersom det är omöjligt att prata med alla ungdomarna har vi också ett telefonnummer de kan ringa till och en hemsida där vi publicerar viktig information inför sommarjobbet, säger Anita Engström.
- Många ungdomar tycker att det är jobbigt att ta upp frågor rörande anställningen direkt med arbetsgivaren, fortsätter Anita Engström.
Därför har LO tagit fram en checklista som ungdomarna kan stämma av innan de börjar jobba.
Den viktigaste punkten är anställningsbeviset. Där ska bland annat lönen, arbetsuppgifterna och övertids- och semesterersättningen framgå.
- Ett bra utformat anställningsbevis är en trygghet för såväl arbetsgivare som sommarjobbare. Uppstår det någon konflikt är det bara att gå tillbaka till anställningsbeviset och se efter vad det var man egentligen kom överens om, säger Richard Leppäniemi.
Farliga fallgropar
LO poängterar att i de allra flesta fallen blir sommarjobben en positiv erfarenhet.
Men arbetsmarknaden för sommarjobbarna har farliga fallgropar.
- En relativt vanlig företeelse är att arbetsgivarna vill provanställa ungdomarna gratis under en vecka. Detta är förbjudet, vill de provanställa någon ska det ske med regelrätt lön, säger Richard Leppäniemi.
LO varnar också ungdomarna för den svarta arbetsmarknaden.
- Det är förståeligt att ungdomar vill tjäna snabba och enkla pengar, men det är viktigt att de förstår att de har ingen som helst garanti som svartjobbare. Om arbetsgivaren beslutar att inte betala ut lönen är det väldigt lite man kan göra från fackets sida, säger Richard Leppäniemi. Ännu värre är det om det sker en olycka på arbetsplatsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!