LLT polisanmäls för skadad blomlåda

I höstas kraschade lokaltrafikens buss en blomlåda för familjen Borgström. I fredags small det igen. Då polisanmälde familjen Luleå lokaltrafik, LLT.-  Vi vill ha ersättning från bolaget, säger Elin Borgström.

BARNSKYDD. Det är barnen som är orsaken till att familjerna efter vägen satsat på att köpa in fyra blomlådor. "Bilar och bussar kör fortare än trettio här", säger Elin Borgström, mamma till Oskar, 2,5 år.

BARNSKYDD. Det är barnen som är orsaken till att familjerna efter vägen satsat på att köpa in fyra blomlådor. "Bilar och bussar kör fortare än trettio här", säger Elin Borgström, mamma till Oskar, 2,5 år.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2011-06-23 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

- Det är första gången vi blivit polisanmälda för vägblomlådor, vi jobbar för fullt med det här nu, säger Karin Näsberg, driftchef på LLT.

Bussarna och bilarna kör för fort och småbarn bor i kvarteret. Därför bestämde sig familjen Borgström och två grannfamiljer för att tillsammans ordna blomlådor till vägen utanför villorna på Trolltjärnsvägen på Bergnäset.

Det var två år sedan. De köpte in, planterade och placerade ut fyra blomlådor i anslutning till gårdstomterna.

-  Vi har lagt ut 4.000 kronor på det här. Det känns ju som vår egendom. Vi tar hand om lådorna, berättar Elin Borgström.

En förstördes i höstas
I höstas kraschade en LLT-buss lådorna. Bussen körde vidare. Kvar på vägen låg jord, växter och en lucka från bussens utsida. En incident som hon lät passera.

Men i fredags var det dags igen. Och nu tolererar familjen inte mer.

-  Man vänjer sig. Bussarna "touchar" lådorna ibland. Vi har förstärkt dem med vinkeljärn av större och större kaliber. Men fredagens smäll blev droppen som fick bägaren att rinna över. Jag försöker verkligen få rätsida på det här, säger Borgström.

Hon har kontaktat Luleå lokaltrafik och anser att hon inte bemötts på ett bra sätt. Dessutom har hon polisanmält bolaget.

-  Det är just det att LLT är ett kommunalt bolag som gör mig så arg. Det är ju våra pengar som skattebetalare som det handlar om. Chaufförerna stannar inte ens för att kontrollera vad som hänt, med vare sig låda eller buss, säger hon.

På LLT är man medvetna om att man är polisanmälda och har satt igång en internutredning.

-  Under årens lopp har det hänt att boende har hört av sig angående blomlådor. Men vi har aldrig blivit polisanmälda förut, säger driftchefen hos LLT, Karin Näsberg.

-  Vi jobbar för fullt med det där, bland annat pratar vi naturligtvis med chauffören för den aktuella turen, säger hon.

Generellt har LLT haft problem med blomlådor på vägarna eftersom de placeras för nära varandra.

-  Det händer helt klart att bussarna tar i lådorna. En tvåaxlad buss har ju betydligt större svängradie än en bil. Dessutom är det 30-väg just där och där får man inte ha blomlådor, påstår Näsberg.

Tillåtet med blomlådor
Men det stämmer inte. Inom Luleå kommun finns ingen regel som säger att man inte får ha blomlådor uppställda på vägar med hastighetsbegränsningar på 30 kilometer i timmen. Det uppger Mikael Sundvall, chef på trafiksektionen vid Luleå kommun.

-  När lådor ska ställas ut, söker de boende på gatan tillstånd. Det måste sökas om för varje år. I det här fallet har de fått tillstånd.

-  Generellt gäller också att när blomlådorna väl är utställda, på tydliga placeringsdirektiv från oss, är det vi som har ansvaret för lådorna. Om LLT har synpunkter, vilket sker, så är det till oss de vänder sig. När det gäller det här fallet har vi inte fått några klagomål från LLT. Bara ett klagomål i fjol. Då handlade det om att lådorna stod kvar längre än tillståndet sa. Då ringde vi de boende och lådorna togs in.

Mikael Sundvall uppger att gatukontoret inte fått rapporter om den förstörda blomlådan, inte heller att ärendet är polisanmält.

-  Vi har inte hört någonting ännu, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om