Norrbotten
Denna nya teknik som går ut på att utvinna fosfor och viktiga jordartsmetaller från gruvavfall kommer revolutionera marknaden för dessa ämnen i hela EU. Tidigare har EU varit 100 procent importberoende och de sällsynta jordartsmetallerna har främst, till 95 procent, producerats i Kina.
– LKAB:s malmer innehåller såväl fosfatmineralen apatit som sällsynta jordartsmetaller. Det har inte varit möjligt att lönsamt utvinna dessa och de är därför idag en del av den avfallssand som deponeras i magasin för anrikningssand. Tillsammans med Ragn-Sells skapar vi förutsättningar för att industrialisera en lönsam utvinningsprocess, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.
Två pilotanläggningar ska provas, varav en av dessa i Malmfältet, under 2019 till 2020. Produktionen av dessa ämnen väntas kunna överstiga Sveriges behov med 500 procent.
– Därefter kan vi bygga fullskaleanläggningar där avfallsanden recirkuleras och blir strategiskt viktiga mineraler utan att anlägga nya gruvor, säger Jan Moström.
Tidigare har det inte funnits någon effektiv teknik för att separera fosfor och andra sällsynta jordartsmetaller från gruvavfall. Med hjälp av en ny teknik som Ragn-Sells tagit fram är detta numera möjligt. Man ska genom en kemisk process separera och utvinna de viktiga fosfaterna och jordarterna från fluor och arsenik, vilka är två giftiga ämnen.
– Vi är glada för att tillsammans med LKAB kunna ta första steget för att utvinna mer resurser ur det som idag blir gruvavfall för vi behöver vara extra försiktiga med det vi en gång tagit upp ur jordskorpan, säger Lars Lindén, koncernchef för Ragn-Sellsföretagen.