LKAB:s industripark kommer att byggas ut i etapper

LKAB:s industripark Reemap kommer att byggas ut i etapper på Svartön. Det kan ta tio år innan allt är klart.

Svartön med malmhamnen och LKAB:s planerade industripark.

Svartön med malmhamnen och LKAB:s planerade industripark.

Foto: LKAB

Luleå2022-05-18 08:30

Denna vecka håller LKAB två öppna hus och samrådsmöten för allmänheten om industriparken Reemap på Svartön i Luleå. Då har allmänheten möjlighet att lämna synpunkter på mångmiljardprojektet.

LKAB får köpa mark av kommunen på Svartön i anslutning till den befintliga malmhamnen och bentonitanläggningen. Cirka 100 hektar mark behövs för industriparken enligt samrådsunderlaget.

Industriparken kommer att byggas ut etappvis under en period om tio år. Först ska väg och järnvägsspår anläggas och ledningar för el, VA och fiberkabel ska dras.

År två börjar bygget av Hydroanläggningen, själva kärnan i anläggningen där fosforsyra, sällsynta jordartsmetaller, fluoridprodukter och gips ska utvinnas ur apatitkoncentrat från Malmfälten. Ungefär 450 000 ton apatitkoncentrat per år ska transporteras med tåg från Malmfälten till industriparken i Luleå. Vidare ska man producera mineralgödsel baserad på inköpt ammoniak, fosforsyra från den egna Hydroanläggningen och ånga. 

I steg två ska anläggningar för pyritrostning och svavelbränning byggas. Genom att rosta pyrit (populärt kallat kattguld) från Bolidens anrikningsverk i Aitik utanför Gällivare kan man producera svavelsyra som behövs i Hydroprocessen. Då kan Hydroanläggningen utnyttja egenproducerad svavelsyra istället för inköpt. Ungefär 300 000 ton pyrit per år ska transporteras med tåg från Gällivare till Luleå.

I tredje steget byggs elektrolysörer för att producera vätgas och syrgas genom elektrolys av avsaltat och renat havsvatten. Till elektrolysen går det åt stora mängder el, effektbehovet är beräknat till 240 megawatt vid full utbyggnad.

Kvävgas och syrgas ska produceras i en luftseparationsanläggning. Ammoniak ska produceras med egentillverkad vätgas och kvävgas. Produktion av varmbriketterad järnsvamp genom direktreduktion med vätgas av rostgods, kompletterat med pelletsfines från LKAB:s malmhantering. 

I steg fyra byggs salpetersyraverket och produktionsanläggning för ammoniumnitrat. Det innebär att produktionen av ammoniak kan öka. 

När industriparken är fullt utbyggd beräknas det årligen ske 700 transportrörelser med tåg, 400 in- och uttransporter med lastfartyg och 700 transportrörelser med lastbil. 

Buller, påverkan på luftkvalitet, dagvatten, påverkan på recipienten, naturvärden, risker vid transporter, brandrisker, miljörisker och avfall ska utredas inför tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen i Umeå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!