"LKAB straffas av EU"
LKAB lobbar mot politiker för att stoppa följderna av det nya systemet för utsläppsrätter av koldioxid. - Det kan kosta oss en till två miljarder under perioden, säger vd Lars-Eric Aaro.
- Den som är bäst i klassen ska i princip ha hundra procents fri tilldelning av utsläppsrätter. Vi är bäst i klassen. Men vi blir diskriminerade för att vi tillverkar pellets och inte har någon annan att jämföra med. Vi släpper ut 25 kilo koldioxid per ton pellets. De som har sinterverk släpper ut sju gånger mer. - Då säger man i EU att "ni är så små att vi får göra ett schablontillägg". Systemet kostar oss 200-300 miljoner kronor per år. Det kan kosta oss en till två miljarder under perioden. Straffas
- Vi har varit innovativa och ska alltså straffas för det, säger LKAB:s vd Lars-Eric Aaro. Han gör klart att det är de stora stålindustriländerna i Europa och dess politiker som ligger bakom den modell som föreslås. - Vi måste få politikerna att inse att det inte får vara så här. Risken finns att vi i slutänden slås ut, säger Lars-Eric Aaro. Anna Törner, departementssekreterare vid näringsdepartementet, instämmer i att LKAB är utsläppseffektivt. Det ligger en problematik i att det är svårt att jämföra bolagets pelletproduktion med annan produktion. - Det här är en viktig fråga och vi följer den och påverkar. Sverige har få röster men vi kan vara väldigt aktiva, säger Anna Törner. En gångbar jämförelsemodell vore att utgå ifrån det moderna pelletverket i Malmberget, bäst av alla, och att LKAB får betala för att övriga pelletverk inte når ända dit, resonerar hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!