Samtidigt skickar bolaget fem miljarder kronor till ägaren staten, som utdelning på vinsten. Det följer de krav på avkastning som är gängse, enligt ledningen.
Lars-Eric Aaro säger att det är upp till LKAB att ta ansvar för vad gruvbrytningen orsakar. Han hade vid bokslutspresentationen i går inga besked om att staten, för att lätta på bolagets kostnader eller bekosta infrastruktur, ska ta på sig sådana kostnader. Inte heller verkar LKAB driva krav på det.
- Vi har inga sådana frågor, sade Lars-Eric Aaro.
Så blir det
Det är ungefär vad Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson uppfattat.
- Hittills har i varje fall Maud Olofsson sagt att företaget ska stå för kostnaderna. Från Socialdemokraterna har det motionerats om sänkt avkastningskrav. För vår del i Kiruna har det mindre betydelse var kostnaderna ligger. Det viktiga är att det tas ansvar, och det inte är Kirunabornas, sade Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson.
I dag presenteras hur en del av pengarna för Kiruna ska hanteras. Då klargörs avtalet som reglerar det som ska göras inom Gruvparken del 1. I praktiken rör det främst LKAB:s egna fastigheter samt Stadshuset.
- Stadshuset är K-märkt men såvitt jag förstått går det inte att flytta i tron att det ska klara sig, säger Kristina Zakrisson.
Betydligt mer än denna del omfattas av samhällsomvandlingen i de berörda orterna. Så sent som för några dagar sedan gjorde LKAB klarlägganden kring Malmbergets nådaår.
Utöver de tre miljarder bolaget reserverat i bokslutet för 2010 kommer det till samhällsomvandlingen att krävas 300 miljoner kronor, mer eller mindre, varje år i många år framåt, enligt Lars-Eric Aaro.
- Vi ska klara att ta samhällsansvaret. Vi har inte en krona lånad. Det är oerhört viktigt att vi går in i diskussioner med samhällsmedborgarna.
Tidigare har ett par miljarder lagts till ny järnväg kring Kiruna.
Vinst på 12 miljarder
Pengar finns. Det blev rekordvinst 2010, resultatet efter finansnetto blev nästan 12,4 miljarder kronor, och 2011 kan vinstrekordet slås.
Priset på järnmalm beräknas inte sjunka, snarare befästas. I år väntas bolaget producera omkring 27 miljoner ton järnmalm, en miljon ton mer än 2010.
- Efterfrågan ser väldigt bra ut, det innebär brist på järnmalm, sade Lars-Eric Aaro om utgångsläget.