När företaget nu redovisar hur det gick 2013 och utsikter för 2014 så är inte priset eller effektiviteten bekymret.
Bolaget har som mål att via de tillkommande gruvorna i Svappavaara, samt trimning av andra delar av produktionen, öka leveransvolymerna av järnmalmsprodukter vilket uppges skapa 700 jobb. En förmåga på 26-27 miljoner ton ska 2015 vara minst 37 miljoner ton. Bolaget skulle kunna leverera den volymen nu men försening gör att LKAB når dit först 2016. En av tre nya gruvor är igång.
Titta på
Den årsvinst bolaget skulle ha gjort på tillskottet i leveranserna handlar om fyra miljarder kronor.
Bortfallet grämer men mer allvarligt, enligt Lars-Eric Aaro, är att förtroendet hos kunderna och positionen mot konkurrenterna försämras. Konkurrenter ökar leveranserna kraftigt och LKAB får titta på. Andra tar kunderna.
– Det är ett stort bekymmer att hitta ursäkter för att inte kunna leverera. Min stora oro är inte att vi inte tjänar tillräckligt med pengar utan att fönstret stängs. Priset är vad som troligen behövs för att ta sig in, beskriver Lars-Eric Aaro. LKAB hamnar alltså i dåligt förhandlingsläge för att återta kunder.
Handläggningen
Trög handläggning från myndigheter vid prövning av nya gruvor och anläggningar är vad som orsakar att LKAB inte är redo, hävdar Aaro.
– Vi är inte kritiska mot miljökraven utan handläggningstiderna måste vara i världsklass om du ska vara en effektiv järnmalmsproducent.
För 2013 redovisar LKAB en vinst, resultat efter finansnetto, på 7,8 miljarder kronor, jämfört med vinsten på 11 miljarder året innan.
Senast gångna året började knaggligt. Det blev bättre och sista kvartalet är det bästa produktionskvartalet någonsin.
Priset på järnmalm toppade 2011 för att sedan sjunka drastiskt och därefter öka igen, dock inte till toppriset.
Bättre 2014
Innevarande år väntas bli bättre än fjolåret för LKAB.
– Det känns som om Europa bottnat och flera av våra kunder gör nu positiva resultat, säger Lars-Eric Aaro.
Kina är emellertid nyckeln till hela världens ekonomi.