Det är en märklig historia som rullats upp i Kiruna. 20 anställda på en serviceenhet har fuskat systematiskt med övertid. LKAB har kommit fram till det genom en enkel undersökning.
Av säkerhetsskäl har samtliga underjordsarbetare en så kallad tagg, en plastbit som innehåller ett elektroniskt chip. Men hjälp av det har företaget vetskap om vilka personer som befinner sig under jord - en viktig kunskap om det skulle hända en olycka.
LKAB har jämfört inloggningar från dem som befunnit sig under jord med dem som stämplat in under helger. Det var då man fick bevis på att 20 personer systematiskt fuskat. LKAB:s kontroll har gällt arbete under de senaste två åren - så långt som man har rätt att kräva tillbaka pengar.
Fusket har gått till så att en person stämplat arbetskamraters stämpelkort.
Varslar
När LKAB fick vetskap om fusket beslutade man att varsla samtliga personer om uppsägning.
- Det de 20 gjort är inte acceptabelt. Och än värre är att fusket varit systematiskt och pågått länge. LKAB har därför inget val, de måste varsla de här personerna om uppsägning.
Det säger Lennart Thörnlund som är ordförande i IF/Metall Norrbotten. Men vad Maria Stenberg, ordförande i LO-distriktet i Norrbotten, tycker får vi inte veta eftersom hon vägrar uttala sig i frågan.
Ska kämpa
Men Gruvtolvan har uttalat sig och sagt att man ska kämpa för de 20 och att de ska få behålla sina anställningar. Men vilken chans har de här personerna att få behålla sina arbeten? Kuriren ställde frågan till Dan Holke som är chefsjurist på LO-TCO rättsskydd.
Holke vill inte uttala sig om det aktuella fallet. Men han talar om flera domar som Arbetsdomstolen avkunnat i liknande mål.
- I de fall där anställda bevisligen fuskat, att de fått lön trots att de inte varit på arbetet, har de förlorat sina anställningar. I fallet med LKAB går det inte att uttala sig säkert - de anställda kan ha en förklaring till sitt agerande, säger Dan Holke på LO-TCO rättsskydd.
Thörnlund säger i ett tillägg att han är angelägen om att påpeka att han uttalade sig principiellt eftersom LKAB-arbetarna inte är hans medlemmar.
De LKAB-anställda tillhör IF/Metall Malmfälten som omfattar Malmfälten och Pajala.