"Ljuslyktor kan innebära döden för korna"

Nyårsfirandet närmar sig vilket innebär smällande fyrverkerier och brinnande lyktor. Nu vädjar Sveriges bönder till att vi tar hänsyn till djuren under firandet. "Vissa ljuslyktor kan innebära döden för korna", säger Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på Lantbrukarnas riksförbund.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Luleå2018-12-28 12:40

De thailändska ljuslyktorna har blivit ett allt vanligare inslag på nyårsafton. Många väljer bort fyrverkerier och tänder istället ljuslyktor som är ett tystare alternativ. Vad många inte vet är att ljuslyktorna kan få förödande konsekvenser.

– Ljuslyktor med metallstomme bör undvikas. Om en sådan ljuslykta faller ner i en beteshage riskerar korna att tugga i sig det och då kan det innebära allvariga skador i mag- och tarmkanalen. Metalldelarna riskerar även att hamna i djurens foder. Vill det sig riktigt illa kan det leda till döden, säger Anders Drottja.

Det är säkrare att välja en ljuslykta av nedbrytbart naturmaterial som exempelvis bambu.

– Vi rekommenderar att välja en sådan lykta, det besparar lantbruksdjuren lidande. Det är en fråga om säkerhet, säger Anders Drottja.

Han berättar att ett sätt att fira nyår utan att skada djuren är att tänka på avstånd till byggnader och ladugårdar om man ska skjuta raketer.

– Vi vill att fyrverkerierna används på ett sätt så djuren inte skräms och allvarliga bränder inte riskeras. Finns det en gård med djur i närheten bör man vara extra försiktig. Hundar som mår dåligt under nyår uppmärksammas ofta, men många tänker inte på att produktionsdjuren också kan bli störda av fyrverkerierna.

I år har Luleå kommun efter påtryckningar från Djurens vänner och Naturskyddsföreningen valt fyrverkerier som ska vara mer djurvänliga. Det kommer därför vara kortare fyrverkerier och mer låga eldkaskader för att dämpa ljudnivån. Diplomerade hundpsykologen Carro Alupo, har några tips på du kan göra nyårsafton mindre skräckfylld för din fyrbenta kompis.

– Många skotträdda hundar hade behövt en längre tillvänjningsperiod, men det finns fortfarande en hel del vi kan göra för att mildra effekterna av raketer och smällare för våra fyrfotingar, säger hon i ett pressmeddelande.

Att fram till nyårsafton vänja sin hund vid störande ljud är bra berättar hon.

– Poängen med träningen är att hunden själv ska hitta sitt mod och ta sig mot ljudkällan, inte ifrån. I takt med att hunden vänjer sig kan ljudet bytas mot mer provocerande. Så småningom kan fyrverkeriljud testas, först på långt avstånd och med fetvadd i hundens öron.

7 tips på nyårsafton

Det finns flera sätt att skydda din hund på själva nyårsafton. Här Carro Alupos bästa tips:

Om inte din hund visar tecken på oro behöver du inte göra det heller. Men var uppmärksam.

Se till att hunden är rastad långt innan tolvslaget.

När ni går ut – ha hunden i halsband eller sele med rejält koppel, gärna med koppelöglan runt handleden. Allt för att slippa en hund på rymmen mitt i kaoset.

Använd gärna godis eller ben som förebyggande distraktion.

Förbered hemmet – dra ner persienner och ljuddämpa så gott du kan. Bygg en ljuddämpad koja under matbordet.

Ljuddämpande åtgärder – tungt tyg dämpar ljud bra. Fetvadd eller hörlurar kräver ofta träning, men prova. Belöna med godis.

Stressdämpande åtgärder – Adaptil halsband utsöndrar motsvarigheten till hundens lugnande feromon. Det finns även kosttillskott som dämpar stress och oro. Och underskatta inte närhet och beröring, gärna massage.

Källa: Svedea

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!