Ljus för just dig i Luleå

Varde ljus. Och i kväll blir det mycket av den varan. Då slår Luleå kommun på strömbrytaren till ljusfestivalen "Luleå i nytt ljus 2013". Vandrande gatlampor och individuell berömmelse med mera kommer att erbjudas i stadsbilden.

KÄNDIS. Känner du för att få dinnuna projicerad tio meter hög så ska du gå in i Gigantomaten vid Smedjan. Här utlovas "instans fame".

KÄNDIS. Känner du för att få dinnuna projicerad tio meter hög så ska du gå in i Gigantomaten vid Smedjan. Här utlovas "instans fame".

Foto: Susanne Lundblom

Luleå2013-10-30 15:44

Spektakulärt är väl närmast förnamnet till den nu årligt återkommande ljusfesten i en annars rätt höstmörk stad. Och årets arrangemang, för totalt dryga miljonen i kommunala och sponsorpengar, är inget undantag. I morgon, torsdagkväll klockan 19.00, går startskottet då kommunalrådet Ywonne Stålnacke inviger festivalen utanför Stadshuset i Luleå.

Europapremiär

Nytt för i år är ett gigantiskt ballongkonstverk som skapas på Luleås nya Södra hamnplan på lördagskvällen. Här handlar det om 750 heliumfyllda och ledjusförsedda ballonger i olika färger som lyser upp. Ballongerna har bokstäver på sig och bildar namnet Luleå. Ballongerna kopplas till ett stort nät som "släpps fritt" så att konstverket reser sig till 80 meters lodrät nivå men fast ankrat i backen.

I 20 timmar kommer det att lysa och tas sedan ned. För övrigt är det första belysningen i sitt slag i Europa. I Asien har funnits liknande arrangemang. Kommunmedborgarna är välkomna att medverka vid skapandet av verket vilket inleds kl 18.000 på lördagen.

Fotbollsvägg

På hamnplan kommer också en interaktiv fotbollsvägg att finnas med stötsensorer som indikerar träffar i olika interaktiva spel. Installationen ska invigas av en känd fotbollspelare vars namn ännu inte släppts av arrangörerna. Hamnplanet kommer också att vara ett "klubbcenter" med DJ-ledd musik och dans av gruppen Exiled Danscrew.

Runt om i staden blir det ett 20-tal ljusinstallationer under de fyra dagar arrangemanget pågår. Exempelvis:

Instant fame

Vid Smedjan en "Gigantomat" där man kan gå in, ta en bild av sig som sen projiceras i gigantiskt format ovanför nya Åhléns. Runt i staden kommer man att kunna möta "vandrade" levande gatulampor. På Nytorget vid gamla Åhlens lyser "Blomsterkullen" en gigantisk ballong med blommor på upp i höstmörkret och på Floras kulle en interaktiv gunga som låter och lyser ju häftigare man gungar.

Stadshotellet lyser rosa dessa kvällar och den stora spiraltrappan i Stadshuset lyses upp i olika färger, ett ljusspel som nu också blir permanent som installation.

Sammantaget fyra riktigt ljusa dagar i Luleå där årets ljussättare är Olsson& Linder, Kreativ Teknik och Zeppelinare. Ljussättare som arbetar med liknande arrangemang över hela Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om