Livsfarliga i trafiken

Fler och fler bilförare drogar sig innan de sätter sig bakom ratten. I trafiken blir de livsfarliga, både för sig själva och andra. Ingvar Backman, 86, har kört bil sedan 1950 och sett det mesta men han kommer aldrig att glömma när han blev påkörd av en drogpåverkad man i centrala Luleå förra veckan. - Jag trodde min sista stund var kommen, säger han.
Läs mer: Dödsolyckan i Boden utreds av Vägverket

LULEÅ2007-02-01 06:00
Mer än en tredjedel av dem som åker fast i polisens kontroller har andra droger än alkohol i blodet. Ökningen av den här typen av rattfylleri har på senare år varit uppseendeväckande stor.
Förra veckan orsakade en 37-årig man som misstänks ha varit drogpåverkad två svåra olyckor inom loppet av två dagar. Den sista av dessa två olyckor slutade med att flera personer skadades och en 70-årig bodensare avled också till följd av sina skador.
Förra måndagen råkade Ingvar Backman från Fällträsk utanför Luleå ut för en olycka som hade kunna sluta med en katastrof.

Bastubad
Backman var på väg till Ormbergsanläggningen för att bada bastu med ett kompisgäng, en aktivitet som han ägnar sig åt två gånger i veckan. Efter att ha passerat trafikljusen vid Kungsgatans möte med Gammelstadsvägen i centrala Luleå kör han i lugn takt mot fartguppet mellan landstingshuset och kyrkogården. Han uppskattar själv att farten är 30-40 kilometer i timmen.
När Backman saktar ned farten för att passera guppet märker han plötsligt att en bil i hög fart närmar sig från korsningen vid Svartöleden. Bilens förare, som färdas i fel färdriktning i samma körfält som Backman, kör på fel sida av en refug förbi en lång rad bilar som ligger i det körfält där han själv borde ha befunnit sig.
- Han dök bara upp helt plötsligt och jag hade ingenstans att ta vägen. Jag försökte styra upp på cykelbanan bredvid vägen men eftersom allt gick så fort så hann jag inte mer än vrida på ratten lite grann innan det small, säger han.

Bältet fungerade
Bilen som kommer från andra hållet smäller rakt in i fronten på Backmans bil och allt svartnar för honom. En kort stund är han blind för det som händer runt omkring honom. Som tur var har bilbältet i den 20 år gamla Volvon 740 fungerat som det ska.
- Jag vaknade till och upptäckte att jag var vid liv. Jag bestämde mig för att sitta kvar en stund i bilen men för säkerhets skull gläntade jag lite på bildörren, berättar han.
Framför honom tornar bilens motorhuv upp sig. Mannen som orsakade olyckan har kört på Backmans bil med sådan kraft att huven har vikt upp sig och skymmer sikten framåt helt och hållet. Backman kan därför inte se den person som kört på honom.

Ömma revben
Så småningom dyker polis och ambulanssjukvårdare upp på olycksplatsen och Ingvar Backman förses med nackkrage och förs till Sunderby sjukhus för undersökning. Efter röntgen konstaterar vårdpersonalen att han klarat olyckan utan svårare skador. Revbenen fick sig emellertid en ordentlig "kram" av säkerhetsbältet och den närmaste tiden kommer Backman att få leva med en smärta som gör det svårt att sova på nätterna.
Efter en natt på sjukhuset skickas han hem.
- Det gör hemskt ont i revbenen men som tur var blev det inga frakturer. Jag får vara glad för att jag körde en stadig bil, säger han.
Backman berättar att bilen numera mest liknar en skrothög och att den aldrig kommer att kunna användas igen. Han har förresten redan köpt en likadan bil och dessutom hunnit vara ute och provkört.
- Fast visst var det lite darrigt.
Lite förbaskad är han på försäkringsbolaget som bara tänker betala ut 9.000 kronor för den gamla bilen, trots att den var helförsäkrad.
- Den var i jättefint skick och hade inte en skråma innan krocken.
Någon bitterhet mot den person som körde på honom känner han däremot inte.
- Man kan ju tycka att de borde tänka på vad de gör, är det enda han säger.
FAKTA Droger i trafiken
Under 2006 lät polisen i Sverige genomföra 2,2 miljoner utandningsprov. 27.500 av proverna var positiva, det vill säga att förarna körde påverkade, 17.500 av alkohol och 10.000 av andra droger. Ökningen jämfört med 2005 är betydande och det är andra droger än alkohol som står för den största delen av ökningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!