Livmedelsföretag kontrolleras sällan i länet

Det är skralt med de kommunala kontrollerna hos de livsmedelsföretag som ligger i den högsta riskklassen. Det visar en sammanställning som Livsmedelsverket gjort.

Luleå2009-06-26 06:00
Sammanställningen bygger på den inrapportering som kommunerna gör varje år.Fyra högriskföretag
De kontroller det handlar om gäller olika typer av livsmedelsföretag - till exempel butiker, tillverkare och grossister.Kontrollerna baseras på hur stora risker som finns i den verksamhet som bedrivs. I Norrbotten finns fyra av de 406 svenska företag som placerats in i den högsta riskklassen.Inget besök
Livsmedelsverkets summering visar att 15 procent av de här företagen inte fick något besök från kommunerna miljö- och hälsoskyddskontor i fjol.Enligt verkets tillsynsavdelning bör alla företag i den här riskklassen få minst ett kontrollbesök per år. Myndigheten är därför starkt kritisk.Livsmedelsverket konstaterar också att kommunerna har för få inspektörer anställda. Totalt handlar det om att 117 nya inspektörstjänster borde inrättas i hela landet, varav 6 i Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!