Livets glada dagar Norrbottens vapen

Ett växande Norrbotten handlar inte bara om fler ton malm. "Det ska vara roligt och trevligt att leva här", resonerar Niklas Nordström.

Sol och vinter. En del av livet.

Sol och vinter. En del av livet.

Foto: Carolina Makkula

Luleå2015-01-23 18:01

Kommentaren hör till ett sammanhang där konsultföretaget WSB , via grunduppgifter från SCB, undersökt vilka regioner i landet som lyckas bäst över kort och lång tid. Då menas tillväxt i olika former. Storstadsområdena utvecklas bra men det är Hallands län som har största befolkningsökningen 1970-2010, procentuellt sett, och har hög sysselsättning i mer nutid.

– Den utvecklingen har vi sett tidigare. De är duktiga i Halland, med god ekonomi i det offentliga och de har ofta varit pionjärer inom välfärdssektorn. De har hittat en anda av samarbete som verkar bra. Regionen ligger också bra till, mellan två storstadsområden, Göteborg och Malmö, och mellan två universitet, kommenterar Luleås kommunalråd Niklas Nordström.

I tidningen Dagens Samhälle, där studien återges, påpekar Catarina Dahlöf, regiondirektör i Halland, att regionen inte har storföretag utan många små och medelstora. Då är man inte lika känslig för konjunktursvackor.

I Norrbotten har gruvnäringen lyft länet till första plats vad gäller sysselsättningsökning 2004-2012 och länet ligger i toppen vad gäller bruttoregionprodukt, förenklat vad regionen åstadkommer räknat i pengar.

Men gruvnäringen är i en svacka, basindustrierna har sådana cykler och då åker regionerna upp och ner i sysselsättning och omsättning av pengar.

Stockholms län har stort födelseöverskott och hög invandring. I Dagens Samhälle säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi, att gröna vågen på 1970-talet bara var ett hack i utvecklingen. Stockholm minskade under kort tid medan urbaniseringen i stort pågått i 200 år.

Ju längre bort från storstadsområden desto svårare att hävda sig, lyder en tes.

– I den gamla världen kanske det är sant, kommenterar Niklas Nordström.

Han ger Norrbotten hyggliga odds för framtiden. LKAB och Boliden är starka och gruvorna kan inte tas ifrån länet.

Med ännu större kraft måste de goda förutsättningarna i norra Sverige lyftas fram.

Det behövs ett ännu starkare utbyte från universitetet i Luleå och sammanslagning mellan "minimum" Norrbotten och Västerbotten, anser Nordström.

– Vi är för små, tillsammans blir vi kraftfullare när investeringar ska dras hit. Vi har två universitet och flera kända företag. De som är intresserade av att etablera exempelvis datacenter talar inte om län utan om en del av Europa.

Ska befolkningsutvecklingen vändas på allvar krävs också en attraktiv livsmiljö, med stark besöksnäring, bra restaurangutbud, kultur och handel, anser han.

– Det ska vara roligt och trevligt att leva här.

Så har det gått

Utvalda delar av studien. Utvecklingen har i de flesta fall mätts som förändring i procent efter regionens storlek.

Befolkningsökning 1970-2010: 1) Halland, 2) Uppsala, 3) Stockholm, 17) Norrbotten (minskad befolkning), 21) Västernorrland (sist).

Sysselsättningsökning 2004-2012: 1) Norrbotten, 4) Stockholm, 21) Kronoberg.

Andel i förvärvsarbete 2012: 1) Halland, 4) Norrbotten, 21) Skåne.

Bruttoregionprodukt, kronor per invånare: 1) Stockholm, 2) Norrbotten, 21) Blekinge.

Eftergymnasial utbildning: 1) Stockholm 8) Norrbotten (delad plats med många län), 21) Gävleborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om