Livets broderi tyglas

Hela världen och en gemensam vardag på ett enda stycke tyg. På MR-dagarna i Kulturens hus möts man över ämnet under olika former. Ett stillsamt men ack så initierat exempel är en närvarande duk som alla som vill kan få bidra med några stygn på.

FYLLS. Det är en rejäl duk som  med tiden ska fyllas. I den är mycket goda tankar, glada minnen och goda ord inbroderade.

FYLLS. Det är en rejäl duk som med tiden ska fyllas. I den är mycket goda tankar, glada minnen och goda ord inbroderade.

Foto: Håkan Gidlöw

LULEÅ2008-11-14 06:00
Duken är ingen ny företeelse. Arbetet med den initierades av hemslöjdskonsulenten Pia Jägstrand för drygt fyra år sedan, och i samarbete med Internationella kvinnoföreningen Ezperanza har den sedan dess dykt upp i alla möjliga sammanhang och kompletterats eftersom. Nu finns duken, som ägs och förvaltas av Esperanza, med under Mänskliga rättighets-dagarna i Kulturens hus och det är nu Hemslöjdsföreningens medlemmar som erbjuder besökarna i Kulturens hus att brodera lite.-Tanken är att hela duken till slut ska vara fylld med broderier, berättar förra hemslöjdskonsulenten Christina Lindmark numera medlem i Hemslöjdsföreningen samt hennes föreningskamrat Eva Öhrling. De har haft en hel del besökare som tagit chansen att sy på duken.-Ja folk tycker det känns roligt och en del säger "nej jag kan inte sy", men sen syr de i alla fall och tycker det är roligt. Många kommer tillbaka och vill sy mera, säger de bägge kvinnorna. Mycket mysiga resonemang och minnen sys in i alla trådar i duken, en speciell känsla som kanske uppstår just när man håller i ett arbete som så många med så många livsbakgrunder bidragit till. Att sy och på det sättet få uttrycka sig är också en mänsklig rättighet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!