"Livet blev bättre efter skadan"

My var med om en bilkrasch, Helle hoppade från sjunde våningen, Andrea blev påkörd av tåget och Kristins föräldrar frontalkrockade. De kallar sig Girls on wheels och har blivit ett stöttande kompisgäng.

My Andersson och Kristin Savela är två av vännerna som funnit varandra genom Girls on wheels.

My Andersson och Kristin Savela är två av vännerna som funnit varandra genom Girls on wheels.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik/frilans

Luleå2019-07-19 07:00

Hur tar man sig uppför en trappa när benen inte vill lyda? Vilka trix finns för att klä på sig i rullstol? Hur funkar kärleksrelationen för en ryggmärgsskadad?

För tjejerna i gruppen Girls on wheels förändrades livet i ett slag när de blev rullstolsburna. Via sociala medier och på rehabiliteringsläger fann My Andersson, 26, Luleå, Helle Andersson, 22, Roslagen, Andrea Rasmussen, 26, Jönköping och Kristin Savela, 29, Karlstad varandra. Nu är de ett peppigt kompisgäng som vill visa att det finns ett bra liv efter ett trauma.

My var med om en bilkrasch i Avafors för tre år sedan. Under den första tiden efteråt var hon jätteledsen och sörjde sitt gamla liv, men i takt med att hon lärt sig att förflytta sig på egen hand, att sköta sin kateter och framför allt fått de nya vännerna, som också har ryggmärgsskador, har livet återvänt. Det var Mys pojkvän Viggo som ”hittade” tjejerna på nätet och de blev snabbt Mys förebilder.

– De är i min ålder och svincoola! Vi har hälsat på hos varandra. Vi har varit med i Musikhjälpen, startat konton på Instagram och Facebook och planerar bland annat att arrangera tjejläger och att föreläsa tillsammans, säger My.

När Norrbottens Media träffar tjejerna förbereder de sig för en festlig kväll i Luleå. De har redan hunnit vara ute på krogen och ha ett par roliga dagar tillsammans i Mys lägenhet i Luleå. Sedan ska de åka till stugan i Avafors och där väntar utmaningar i form av ett sommarhus som inte är rullstolsanpassat. Men det ser gänget bara som en utmaning.

– Jag älskar att utmana mig själv och lärde mig exempelvis tidigt att hoppa uppför trappor, skrattar Helle.

Hon skadade sig när hon som deprimerad 19-åring hoppade från en balkong på sjunde våningen.

– För mig blev livet bättre än någonsin efter skadan. Jag har alltid varit mobbad men inte fattat vad det var för fel på mig. Nu har jag ett synligt fel och drivkraften blev att bräcka mobbarna, säger Helle.

För henne, My, Andrea och Kristin betyder gemenskapen i gruppen mycket.

– Vi kan prata om allt ifrån problem med toabesök till oro för om vi kan bli mammor. Vi skäms inte för något och den samhörighet vi har är värdefull, säger Kristin, som var med om en frontalkrock och länge vägrade identifiera sig med andra som satt i rullstol.

– Jag önskar att jag hade träffat det här gänget tidigare. De har betytt allt för mig i min nya identitet som ung, ”hjulbent” tjej, säger hon.

Andrea, som blev påkörd av ett tåg när hon genade över rälsen, är lite av spindeln i nätet. Det är hon som tagit den första kontakten med flera av tjejerna.

– Visst har det funnits tillfällen då jag hellre velat dö än att leva ett liv i rullstol. Men man lär sig att leva med det. Livet är helt jävla underbart trots omständigheterna. Olyckan har fått mig att kämpa och nu vill jag och tjejerna i Girls on wheels visa andra att livet är värt att leva även som handikappad, säger Andrea och berättar att hon och de andra hela tiden filmar sekvenser ur sin vardag.

På deras Instagramkonto kan man exempelvis se hur Kristin tar sig ner i en pool, hur My tar på sig byxorna i rullstolen och när Helle hoppar ner från en hög kant.

I gänget ingår också Louise Linderoth, 25, från Göteborg. Louise startade gruppen och jobbar i dag som kläddesigner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om