Liten efterfrågan styr ekosatsningen

Om några år svarar ekologisk mjölk för cirka fyra procent av mjölkförsäljningen hos Norrmejerier, tror ordförande Herbert Nyman.
Högst.
? Det ger oss inte ett ekonomiskt mervärde att sälja ekologisk mjölk.

LULEÅ2005-09-30 06:30
I dag står ekologisk mjölk för enbart två procent av Norrmejeriers mjölkförsäljning och Herbert Nyman tror alltså på en fördubbling på några år. Produktionen blir likväl liten. I Uppsala kan efterfrågan ligga på 10?15 procent. Inom Norrmejeriers marknad är det i Umeå ekomjölken tilltalar. I övrigt finns en låg efterfrågan, rapporterar Herbert Nyman.<br>Nyttiga fetter<br>Livsmedelsforskaren Jana Pickova har påvisat att ekologisk mjölk i många fall är nyttigare än vanlig mjölk. På så vis att nyttiga Omega 3-fetter finns i större omfattning hos de kor som ätit mer gräs, vilket eko-korna gör som följd av att eko-gårdarna utfordrar med mer gräs.<br>Simon Jonsson, som arbetat vid Lantbruksuniversitetet, pekar på andra rön om ekologisk mjölks betydelse för hälsan. En dansk undersökning visar att ekologisk mjölk innehåller flera gånger så stora mängder av cancerhämmande substanser som vanlig mjölk.<br>Han menar att Norrmejerier inte ansträngt sig för att erbjuda konsumenterna ekologisk mjölk. Den blir något dyrare men det accepterar konsumenterna, tror han.<br>Väljer lägre priser<br>Norrmejerier har utöver egna erfarenheter testat intresset för ekologisk mjölk tillsammans med branschen. Och trenden i efterfrågan är inte att få tag på ekologisk mjölk, utan att hitta varor till låga priser, uppger Herbert Nyman.<br>&nbsp;? En stor konsumentgrupp väljer lägre priser, en mindre grupp tar en merkostnad, säger han.<br>Utvald strategi<br>Så Norrmejerier litar på sin utvalda strategi: Vanlig mjölk, fast producerad i pålitliga Norrland.<br>&nbsp;? Vi i styrelsen menar att vår styrka ligger i det lokala. I det ligger att kunna producera så mycket som möjligt av foderprodukterna i hemmaproduktion, men vi tvingas kompensera utifrån. Målsättningen är emellertid att ha lokalproducerat så långt möjligt.<br>Renheten finns där likväl, resonerar Herbert Nyman.<br>&nbsp;? Vi kan leverera mjölk, fil och grädde som är erkänt ren, vi använder mindre bekämpningsmedel och konstgödsel är någonstans i Europa. Ekologisk mjölk är inte unik utan finns i Europa och konkurrensen inom ekologiska produkter kommer att öka, säger Herbert Nyman.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om