Lite regn inget hinder

Midsommarfirande ? det ska vara som förra året. Och alla andra år.
Kuriren besökte Hägnan och Brändön.
Allt var sig likt och här fanns både rutinerade firare och nybörjare.
Det var festligt, folkligt och fullspikat. Fast fuktigt.

LULEÅ2004-06-28 06:30
Julen har tomten. Påsken har äggen.<br>Midsommar i Luleå har stång, folkdans, hamburgare, korv och fotbollsstraffar.<br>Precis som förra året. Samt alla andra år.<br>Och varför inte? Ändra aldrig ett vinnande koncept. <br>Nästan trafikkaos<br>Det behövs uppenbarligen inga nyheter för att locka folket till firande. <br>Till Hägnan sökte sig midsommarfina människor i en aldrig sinande ström och de parkerade bilarna upptog nästan alla vägar i området. <br>Samma var det i Brändön, ett lika klassiskt näste för midsommarfirarna som Hägnan. Där uppstod nästan trafikkaos när bilar skulle in, bilar skulle ut, bilar skulle hit och bilar skulle dit.<br>Vi räknade aldrig fordonen. Men det måste ha varit flera hundra.<br> ? Vi har väl ungefär 2.500 besökare, sade arrangerade Brändöns IF:s ordförande Torgny Nyman och spanade ut över festområdet vid Brändöns hamn. Kanske det hade varit 1.000 fler om vädret varit bättre.<br>Ja, vädret ja. Midsommarvädret 2004 var inledningsvis mulet, milt och kändes innehålla hög luftfuktighet. <br>Traditionellt firande<br>Hägnan och Nederluleå Hembygdsföreningen stod som arrangörer av festligheterna på Hägnan. <br>Där bjöds bland annat på danslekar, folkdansuppvisning och strömmingshalstring som traditionen bjuder. Skrämda blickar kastades dock upp mot orosmolnen. För midsommarafton med regn tillhör avdelningen fasa för arrangörer och publik.<br> ? Det kom mycket regn i natt, förklarade Hägnans Ann Lindblom Berg. Det kanske hördes extra mycket för mig, tillade hon skrattande. Jag var litet negativ i natt. Och när andra muttrar om gråmulna vädret är jag lycklig. Är det så här, uppehåll, är vädret helt okey. Men med ihållande regn blir det svårt med vårt arrangemang.<br>En tradition<br>Kyrkbyborna Peter Rydström och Anne-Maj Larsson samt Max och Klara satt på en picknickfilt och åt pastasallad med skinka, lök, gräddfil samt salt och peppar. <br> ? Vi är här för tolfte gången. Det har blivit som en tradition för oss. Lätt att ta sig hit, gott om folk, olika nationaliteter, sammanfattade Peter Rydström. Sedan går vi hem och äter sill och färskpotatis, tar kanske en bastu i kväll. <br>Ytterligare en tradition till finns i familjen den här tiden på året: Midsommarmätning.<br> ? Vi mäter Klara en gång om året. Hon växer otroligt just nu. Vi har inristat hur lång hon är i förrådsväggen hemma.<br>Premiär pä Hägnan var det för Stig och Lena Selberg.<br> ? Vi har aldrig varit här trots att vi bor i Sunderbyn, sade de efter inhandlad halstrad strömming och såg nöjda ut efter debuten.<br>Ett viktigt tillskott<br>Under Kurirens färd till Brändön började dropparna falla. Regnet höll sig dock tills vidare innanför anständiga gränser. Så vare sig innebandystraffarna, fotbollsdito, yxkastningen, luftgevärsskyttet, basketstraffarna, laxmackorna, fikat, hamburgarna, våfflorna eller båtturerna stördes nämnvärt.<br> ? Det har inte regnat här under midsommarafton på 15 år, hävdade garvad midsommarfirande i Brändöns hamn. <br>Folk hade i alla fall trevligt. Gamla bekanta sågs och morsades på i det fall man inte stannade för att prata hur året varit. Och Brändöns IF gjorde ett fint netto.<br> ? Det blir ett viktigt tillskott till föreningens verksamhet, underströk Torgny Nyman. Nästan 100 personer från föreningen jobbar här i dag.<br>Thomas Landström, Brändön, sålde förnödenheter till hungriga besökare.<br> ? Vi har halstrat 100 kilo strömming. Jag hörde på radio att de halstrat 60 kilo på Hägnan. Så där slår vi dem, tjoade han belåtet.<br>Lite blöt tillställning<br>När Kurirens team krånglat sig i väg från parkeringen kom det riktiga regnet.<br>Det blev nog en rätt blöt tillställning till slut i Brändön. Utombords, alltså. Inombords härskade fridfulla drycker som kaffe och läsk.<br><br>hakan.zerpe@kuriren.com<br>0920/376 21
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om