Linus ny på listan med en fin öring

Den nionde etappen av Fiske-DM 2012 har inte bjudit på några förändringar i toppskiktet i de olika klasserna. Men unge Linus Bergqvist kliver in på öringslistan efter att ha landat en vacker öring på över två och ett halvt kilo i Karatssjön, väster om Jokkmokk.

FIN ÖRING. Linus Bergqvist visar stolt upp den fina öring på drygt 2,5 kilo som han drog upp ur Karatssjön väster om Jokkmokk.

FIN ÖRING. Linus Bergqvist visar stolt upp den fina öring på drygt 2,5 kilo som han drog upp ur Karatssjön väster om Jokkmokk.

Foto: Privat

Luleå2012-08-29 06:00

En mycket vacker fjällröding landande unge Sigge Forsman , 7 år, i Tarraluopal i Jokkmokks kommun i lördags.
Rödingen som han tog på haspelspö och spinnare vägde 1,65 kg och var 55 cm lång.
Sigge fick sin storröding vid en helikopterfiskeresa tillsammans med pappa Johan. En resa, med två nätter i tältkåta, som de fått i födelsedagspresent av farmor Ann-Marie Forsman, som också var med på trippen, men som tyvärr den gång blev utan större fisk på kroken.
Unge Sigge är en riktig fiskeentusiast i strömmande vatten, som verkligen går i pappa Johans fotspår...
Pappa Johan är nämligen en meriterad herre i fiske-DM-sammanhang eftersom har var delaktig i att fånga rekordrödingen i DM,  på 3,7 kg 2004, i Saggat!
Nu fick pappa nöja sig med att hålla i håven när sjuårige Sigge drog sina stora fiskar. Första kvällen drog han en laxööring på drygt ett kilo, och den andra dagen kom så den fina rödengen på 1,65 kg.
Den här blir något att berätta för kompisar och andra när familjen inom kort flyttar till Skåne. De behåller dock sitt fiskeeldorado/torp vid Luleälven (Strömskatan).
- Och farmor har kvar stugan i Lappviken, Kvikkjokk där vi höll till när vi tog rekordfisken på 3,7 kg i Saggat, berättar Sigge Forsmans pappa Johan för Norrbottens-Kuriren.

I abborre-klassen har också några nya fina "tvärränder" rapporterats.

Bland annat fick bodensaren Gunnar Carlsohn fin utdelning när han fiskade i Krokträsk, nära Norra Bredåker.

Halv fyra på eftermiddagen fick han en 42 centimeter lång och 1.100 gram tung abborre när han fiskade med kastspö och spinnare.

Lyckosam
En annan lyckosam abborrfiskare är Alf Klippmark, Korpilombolo, som i Piekonojansuu lockade en abborre på närmare kilot till hugg.

- Den tog ganska sent på kvällen på en spinnare, rapporterar Klippmark.

Abborre-klassen leds för övrigt av Benjamin Nilsson, Junosuando, som tidigare i sommar fick en abborre på 1.760 gram i Nuuksujärvi.

I takt med att hösten kryper närmare så är det inte lika mycket folk som är ute och fiskar, och det märks på inrapporteringen till DM-tävlingen.

Blott sjuårige Sigge Forsman har i alla fall fått en röding på 1650 gram, 55 cm i Tarraluopal i Jokkmokks kommun, vilket för upp honom till tredje plats i rödingsklassen.

Sista etappen
Men som ofta brukar det alltid komma in någon storfisk den sista veckan.

Mycket talar för att det kan hända även i år.

Nu startar den sista etappen av årets Fiske-DM, som vi kommer att sammanfatta en bit in i september i papperstidningen och på webben.

Vilka blir årets distriktsmästare i de olika fiskeklasserna ..?

Prova lyckan
Det är den spännande frågan, och än finns alltså chansen att rapportera in fiskar för dig som vill vara med och tävla om fina priser i avslutningen av Fiske-DM 2012.

Har du inte fått din storfisk ännu, så missa inte att åka ut till älvar och sjöar och prova lyckan.

Fiske-DM pågår till fredagen den 31 augusti, och alla fiskar som fångats före midnatt, natten mot lördagen, har chansen att vara med i tävlingen.

God Tur!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om