Liko flyttar jobb till USA

Stora förändringar genomförs i Alviksföretaget och framgångssagan Liko. Produktutvecklingen flyttas till USA och 25 jobb försvinner.

Oktober 2008. Köparna Hill-Rom, representerade av Greg Tucholski, Peter Soderberg och Jaques Lafon, förklarar köpet av Liko.

Oktober 2008. Köparna Hill-Rom, representerade av Greg Tucholski, Peter Soderberg och Jaques Lafon, förklarar köpet av Liko.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2017-02-16 16:41

Flytten beräknas ta ett år att genomföra. Företaget öppnar för anställda att kunna följa med och jobba vidare i organisationen.

Det som väntar härnäst är att förhandlingar ska inledas.

Liko utvecklades ur en idé om att kunna tillverka smartare vårdlyftar och företaget bar i många år Alviksparet Gunnar och Barbro Liljedahls signum.

Under 2008, innan finanskrisen, sålde paret företaget till den nordamerikanska medicinteknikkoncernen Hill-Rom. En omtalad miljardaffär.

Verksamheten, med utveckling och montering av vårdlyftar, fortsatte. Förra året flyttades de textilarbeten som utfördes i Vuollerim över till anläggningen i Alvik.

Av Likos anställda finns det nu 140 i Alvik. De ska bli 115.

– Vi har idag lämnat ett tråkigt besked till våra anställda. Vår forskning och utveckling av nya produkter i Alvik flyttas till Skaneateles, i staten New York. Där har Hill-Rom ett forsknings- och utvecklingscentrum. Vi tänker oss kunna dra nytta av det för våra Liko-produkter. Förändringen syftar till att snabbare få ut produkterna på marknaden, säger Anna Rasmuson, vd i Liko AB.

Liko köper in komponenter som monteras i Alvik. Det resulterar i leveranser av mobila lyftar, taklyftar och dessutom finns verksamheten med de kompletterande selarna och textilierna i byn.

Med nyordningen försvinner den produktutveckling som går i fronten.

Då kan man väl lägga kvarvarande jobb i ett låglöneland?

– Jag förstår frågan, det finns inga planer på att stänga annan verksamhet. Vi måste däremot se till att vara den bästa tillverkaren i världen, säger Anna Rasmuson.

De förhandlingar som väntar kommer att föras mellan företaget och fackförbunden Unionen, Sveriges Ingenjörer samt Ledarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!