Liknande brister på flera skolor

Skolinspektionen har granskat samtliga friskolor som drivs av samma bolag som Luleå praktiska gymnasium.
Flera av dem har liknande brister.

Luleå2013-09-26 07:00

Luleå praktiska gymnasium drivs av företaget Praktiska i Sverige AB som totalt äger 36 gymnasiesfrikolor runt om i Sverige.

Som Kuriren tidigare berättat granskades skolan av Skolinspektionen i februari. Skolan fick kritik på ett flertal punkter, skolans nuvarande rektor var då ännu inte anställd.

Men det är inte bara Luleå praktiska gymnasium som granskades, 2012 inledde Skolinspektionen en koncerngranskning vilket innebär att samtliga skolor som ägs av Praktiska i Sverige AB kontrolleras för att se om de följer de lagar och regler som finns. Granskningen är en sedvanlig granskning som alla skolor i Sverige genomgår.

Otillräcklig elevhälsa

Enligt Thomas Nilsson, utbildningsråd tillika projektledare för koncerngranskningen, visar Skolinspektionens genomgång att ett stort antal av skolorna har liknande brister.

– Det vi sett är att i jämförelse med riket så har eleverna låga kunskapsresultat. Vi har även sett att det brister i skolornas arbete med särskilt stöd till eleverna, säger han.

Orsakerna till att det brister i arbetet med särskilt stöd är flera, bland annat kan det handla om att elevhälsan inte är tillräcklig. Inom elevhälsan finns bland annat specialpedagoger och skolkuratorer.

Andra liknande brister som visat sig finns inom skolornas arbete mot kursplanernas mål, examens mål och läroplanens mål.

Övergripande utlåtande

I oktober kommer Skolinspektionen med ett för koncernen övergripande utlåtande om företagets skolor. Då skollagen inte ger dem hur mycket utrymme som helst att skriva om huvudmannens ansvarstagande sker det endast på få punkter, däribland det systematiska kvalitetsarbetet.

– Kortfattat så handlar det om att de måste vidta åtgärder för bättre måluppfyllelse vilket ställer stora kvar på deras arbete, säger Thomas Nilsson.

Bakgrund

I februari 2013 granskade Skolinspektionen Luleå praktiska gymnasium vilket resulterade i bakläxa på 22 olika punkter.

Vid inspektionen framkom det att en tredjedel av eleverna under 2012 inte nådde målen i samtliga kurser i utbildningen. Den genomsnittliga betygspoängen för skolans avgångselever 2012 var 12,7, värdet för riket var 14,0.

När Skolinspektionen besökte skolan fanns en biträdande rektor på plats i stället för ordinarie rektor som lämnat uppdraget en månad före Skolinspektionens besök. Nuvarande rektor uppger att ett flertal åtgärder vidtagits för att rätta till bristerna, däribland har personal till elevhälsan anställts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!