Likheten är slående, rösterna likaså. Det märks att systrarna Åström tillbringar mycket tid tillsammans för det händer att de avslutar varandras meningar – utan att ägna det en tanke.
De intygar att matintresset uppstod tidigt och nämner mormor, mamma samt moster som stora inspiratörer. Första stora middagen tillagades i hemmet åt föräldrarna. Ryktet tog spridning och fick bybor i Måttsund att be om hjälp vid bröllop eller nyårsfirande.
– En gång tackade vi ja till att laga all mat till en företagsinvigning i Uppsala med över 100 gäster. Då gick vi fortfarande på gymnasiet, minns Elin Åström.
De föddes en höstdag 1988. Föräldrarna lär ha varit helt oförberedda på vad som väntade.
– En barnmorska förutspådde att det var en riktigt stor baby i mammas mage, men det visade sig vara oss två, berättar Emma Åström som med 14 minuters marginal kan kalla sig storasyster.
De har följts åt under hela livet. Emma funderade ett tag på att bli lärare och Elin sjukgymnast, men för båda föll valet till slut på restauranghögskolan i Grythyttan. Det blev tre lärorika år.
Redan dagen efter återkomsten till Norrbotten startade systrarna sitt första företag.
Firmanamnet finns fortfarande kvar – Systrarnas Söta AB. Håll med om att det är ett varumärke som blir kvar i ditt minne...
– Vi hade fått nys om att de sökte någon som ville sköta driften av ett kafé i Sockenstugan i Gammelstads kyrkby. Efter första sommaren fick vi erbjudande att ta över golfrestaurangen i Luleå. Det är också en säsongsbetonad rörelse, men den gav oss tillgång till ett proffskök och många värdefulla företagskontakter. Det var här vi började med catering på allvar. Till en början var det mest av smörgåstårtor, fikabröd och mat till företagsevent, berättar Emma Åström.
– Vi har alltid varit usla på marknadsföring utan vårt rykte har hela tiden byggt på nöjda kunder, inskjuter Elin Åström.
Vi möter systrarna Åström i Alvik, där de sedan 2016 driver lunchserveringen Helmers som ligger intill Liko-fabriken.
Omsättningen för catering har vuxit år för år. Strax innan pandemins utbrott 2020 inköptes en matförpackningsmaskin. Tanken var att utvidga rörelsen med att sälja färdiga matportioner i Luleå med omnejd.
– Vår tajming var väl inte helt perfekt, men i dag har vi byggt upp en verksamhet där vi tillagar 120 matportioner varje vardag. Vi levererar till ett 20-tal företag och 8 matbutiker. Vi har också tittat på att leverera matportioner till Piteå, Boden och Älvsbyn. En annan idé är att sätta upp automater, där kunden kan köpa matportioner, berättar Emma Åström som under det senaste året fått ta över bokföringen i familjeföretaget med åtta miljoner i omsättning.
Vad tror ni om cateringens framtid?
– Vi ser en växande trend. December är årets bästa månad. Mellan jul och nyår motsvarar det för vår del 1,5 heltidstjänst, trots att konkurrensen blivit så mycket hårdare än vad den var för tolv år sedan. Numera finns många om buden, fler restauranger och kaféer har i dag en mer mångsidig verksamhet, förklarar Emma Åström.
Varför ökar efterfrågan?
– Jag tror att det är för att tiden inte riktigt räcker till i våra liv, svarar Emma Åström.
– Och många har blivit bekväma. Det är skönt att få allt levererat färdigt och festen kan börja, tillägger Elin Åström.