Lika som bär – här är cateringens pionjärer i Luleå

De har ruttnat på att kallas söta.
Numera räcker det kort och gott med Systrarnas, men hungern finns kvar hos cateringens pionjärer i Luleå.
– Vi ser fortfarande möjligheter att växa, säger Emma Åström, 36.

Emma och Elin Åström driver restaurang Helmers i Alvik med en expansiv cateringdel som numera går under namnet Systrarnas. "Vi tillagar mest vanlig god husmanskost", berättar Elin Åström (till vänster). "Med vår egen twist", inflikar Emma Åström (till höger).

Emma och Elin Åström driver restaurang Helmers i Alvik med en expansiv cateringdel som numera går under namnet Systrarnas. "Vi tillagar mest vanlig god husmanskost", berättar Elin Åström (till vänster). "Med vår egen twist", inflikar Emma Åström (till höger).

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2025-01-08 05:00

Nyheten i korthet

  • Systrarna Åström, pionjärer inom catering i Luleå, ser fortfarande möjligheter att växa. De driver lunchserveringen Helmers och har byggt upp en verksamhet där över 100 cateringportioner tillagas varje vardag.
  • De levererar till ett 20-tal företag och 8 matbutiker, och överväger att utvidga till Piteå, Boden och Älvsbyn.
  • Systrarna tror att efterfrågan på catering ökar på grund av tidsbrist och bekvämlighet hos konsumenterna. Trots ökad konkurrens ser de en växande trend inom branschen.

Likheten är slående, rösterna likaså. Det märks att systrarna Åström tillbringar mycket tid tillsammans för det händer att de avslutar varandras meningar – utan att ägna det en tanke.

De intygar att matintresset uppstod tidigt och nämner mormor, mamma samt moster som stora inspiratörer. Första stora middagen tillagades i hemmet åt föräldrarna. Ryktet tog spridning och fick bybor i Måttsund att be om hjälp vid bröllop eller nyårsfirande.

– En gång tackade vi ja till att laga all mat till en företagsinvigning i Uppsala med över 100 gäster. Då gick vi fortfarande på gymnasiet, minns Elin Åström.

undefined
"Det har inte alltid varit självklart att vi skulle arbeta med mat. En gång i tiden ville jag bli lärare och Elin sjukgymnast", avslöjar Emma Åström (till höger).
undefined
Det råder febril aktivitet i restaurangen där det både tillagas dagens lunchmeny och matportioner som säljs på företag och matbutiker runt om i Luleå. Elin Åström står för salladshacket, medan kocken Ann-Louise Sundström arbetar i bakgrunden.

De föddes en höstdag 1988. Föräldrarna lär ha varit helt oförberedda på vad som väntade.

– En barnmorska förutspådde att det var en riktigt stor baby i mammas mage, men det visade sig vara oss två, berättar Emma Åström som med 14 minuters marginal kan kalla sig storasyster.

De har följts åt under hela livet. Emma funderade ett tag på att bli lärare och Elin sjukgymnast, men för båda föll valet till slut på restauranghögskolan i Grythyttan. Det blev tre lärorika år. 

Redan dagen efter återkomsten till Norrbotten startade systrarna sitt första företag.

Firmanamnet finns fortfarande kvar – Systrarnas Söta AB. Håll med om att det är ett varumärke som blir kvar i ditt minne...

– Vi hade fått nys om att de sökte någon som ville sköta driften av ett kafé i Sockenstugan i Gammelstads kyrkby. Efter första sommaren fick vi erbjudande att ta över golfrestaurangen i Luleå. Det är också en säsongsbetonad rörelse, men den gav oss tillgång till ett proffskök och många värdefulla företagskontakter. Det var här vi började med catering på allvar. Till en början var det mest av smörgåstårtor, fikabröd och mat till företagsevent, berättar Emma Åström.

– Vi har alltid varit usla på marknadsföring utan vårt rykte har hela tiden byggt på nöjda kunder, inskjuter Elin Åström.

undefined
Emma Åström förpackar citronsill inför kommande julbord.
undefined
Emma och Elin Åström driver restaurang Helmers i Alvik med en expansiv cateringdel som numera går under namnet Systrarnas. "Vi tillagar mest vanlig god husmanskost", berättar Elin Åström (till vänster). "Med vår egen twist", inflikar Emma Åström (till höger).
undefined
Lillasyster Elin Åström lyfter fram sin systers kvaliteter i köket: "Emma är den av oss som är bäst på baka. Hon får sköta all bakning".
undefined
Med 14 minuters marginal kan Emma Åström kalla sig storasyster. "Det är ett lagarbete som ligger bakom alla våra menyer."
undefined
"Veckorna fram till nyår är årets högtid för catering, då har vi som mest att göra. I januari blir det betydligt lugnare", förklarar tvillingarna Emma och Elin Åström.
undefined
"Vi har på de senaste åren sett att det blir en allt vanligare trend att företagskunder hellre vill ha ett annat tema till julfesten än julmat", berättar Elin och Emma Åström.

Vi möter systrarna Åström i Alvik, där de sedan 2016 driver lunchserveringen Helmers som ligger intill Liko-fabriken. 

Omsättningen för catering har vuxit år för år. Strax innan pandemins utbrott 2020 inköptes en matförpackningsmaskin. Tanken var att utvidga rörelsen med att sälja färdiga matportioner i Luleå med omnejd.

– Vår tajming var väl inte helt perfekt, men i dag har vi byggt upp en verksamhet där vi tillagar 120 matportioner varje vardag. Vi levererar till ett 20-tal företag och 8 matbutiker. Vi har också tittat på att leverera matportioner till Piteå, Boden och Älvsbyn. En annan idé är att sätta upp automater, där kunden kan köpa matportioner, berättar Emma Åström som under det senaste året fått ta över bokföringen i familjeföretaget med åtta miljoner i omsättning.

Vad tror ni om cateringens framtid?

– Vi ser en växande trend. December är årets bästa månad. Mellan jul och nyår motsvarar det för vår del 1,5 heltidstjänst, trots att konkurrensen blivit så mycket hårdare än vad den var för tolv år sedan. Numera finns många om buden, fler restauranger och kaféer har i dag en mer mångsidig verksamhet, förklarar Emma Åström.

Varför ökar efterfrågan?

– Jag tror att det är för att tiden inte riktigt räcker till i våra liv, svarar Emma Åström.

– Och många har blivit bekväma. Det är skönt att få allt levererat färdigt och festen kan börja, tillägger Elin Åström.

Företag i fokus

Namn: Systrarnas Söta AB

Ägare: Emma och Elin Åström

Grundat: 2011

Antal anställda: 6

Omsättning 2023: 8,2 miljoner kronor

Resultat efter finansnetto: -119 000 kronor

Tillgångar: 2,3 miljoner kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!