Lika skola överallt
Staten bör ta över landets skolor - det säger statsrådet Tobias Krantz (FP) på besök i länet. - Vi kan inte ha 300 olika former av skolpolitik, säger han.
SKOLAN LIKVÄRDIG. Folkpartiets högskole- och forskningsminister Tobias Krantz besökte länet i helgen och vill att staten tar över ansvaret för skolan.
Foto: Josefin Wiklund
- Det finns stora hål och det är inget man tätar över en natt. Mitt parti har ju under en längre tid varit väldigt kritisk till skolpolitiken i Sverige, säger han.Han har starka synpunkter på de skolor som ligger under kommunernas ansvar.- Den minskande kvaliteten på högre utbildning är ett misslyckande som fortplantat sig från grundskolan och gymnasieskolan, säger Krantz.Han menar att en nationell satsning på utbildning är nödvändig om Sverige ska klara välfärden i framtiden. De växande ekonomierna bland Asiens jättar gör att de länderna, främst då Kina och Indien, får goda möjligheter att utbilda sina respektive befolkningar.Behöver mer resurser
- De satsar stenhårt på sitt utbildningsväsende och det är en global utmaning vi måste anta. Det behövs mer resurser till utbildning och läraryrket måste få en högre status i Sverige. Jag ser det som en strategisk satsning, säger han.Tobias Krantz passar på att berömma Luleå universitet.- De profilerar sig, ser var man har spetskompetens och satsar hårt på det. Helt rätt, säger han.Men för att få likvärdiga skolor över hela landet bör staten återta ansvaret, anser Folkpartiet.- Elever har rätt till samma utbildning oavsett var de bor. Det ska inte hänga på om en kommun har mer eller mindre resurser, vi kan inte ha 300 olika former av skolpolitik, säger Krantz.Statens ansvar
Han ser infrastruktur på samma sätt, som en nationell angelägenhet och det är statens ansvar att se till vägar, järnvägar och andra transportsystem fungerar, lika över hela landet.Krantz vill däremot inte uttala sig om Bothniabanans fortsatta utbyggnad till Norrbotten, trots Jens Sundströms försök att få honom att ta ställning för.- Men rent generellt menar jag att vi behöver satsa mer på järnväg och god infrastruktur överhuvudtaget, säger han.Av det skälet är han motståndare till storregioner som får ett större ekonomiskt ansvar för vad som betraktas som nationella frågor, som infrastruktur.- Det skadar jämlikheten i Sverige och ökar klyftorna mellan landsdelarna. Det är inte svårt att se vissa delar då kommer att klara sig bättre. Nej, här behövs en nationell samordning och en statlig prioritering, slutar Tobias Krantz.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!