Levde i skräck och sov med fötterna mot dörren – efter dödshoten

Efter sambons dödshot och våldsamma beteende levde kvinnan i skräck. Hon tvingades till och med sova med fötterna mot dörren, så att hon skulle vakna om han kom in i rummet.
Luleåbon i 50-årsåldern som misstänks för grov kvinnofridskränkning riskerar nu fängelsestraff i ett år och nio månader.

asef

Foto: Nils Johansson

Luleå2024-11-05 19:00

Nyheten i korthet

  • En man i 50-årsåldern från Luleå riskerar ett fängelsestraff på ett år och nio månader för grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning mot två kvinnor.
  • Mannen anklagas för att ha hotat, misshandlat och kränkt sina tidigare och nuvarande partners, vilket ledde till att en av kvinnorna levde i ständig rädsla.
  • Rättegången avslutades den 13 november, och åklagaren yrkade på stora skadestånd till kvinnorna. Mannens advokat hävdade dock att bevisen var otillräckliga.

Under tisdagen avslutades rättegången rörande mannen i 50-årsåldern som har stått åtalad för både grov kvinnofridskränkning mot ex-sambon och grov fridskränkning mot sin nya kvinna

De misstänkta kränkningarna mot ex-sambon, i dag i 55-årsåldern, skedde åren 2022-2023, när mannen lämnade mobilmeddelanden om att han skulle döda både henne och barnen. Bland annat hotade han med att kvinnan skulle få en kniv i ryggen eller bröstet.

undefined
En Luleåbo i 50-årsåldern riskerar långt fängelsestraff efter att ha åtalats för både grov kvinnofridskränkning mot ex-sambon samt grov fridskränkning mot sin nya kvinna. I veckan avslutades rättegången.

En av kvinnans vänner, som vittnade den avslutande förhandlingsdagen, beskrev hur kvinnan hade personlighetsförändrats på sistone på grund av sambons beteende. 

– Jag fick höra inspelningar när han skrek nedsättande ord till henne. Han hade också knuffat, bultat och tryckt upp henne mot en vägg.

Särskilt illa berörd blev väninnan när kvinnan berättade att hon inte längre kunde sova tryggt. 

– På grund av rädsla tvingades hon placera sina fötter mot dörren, så att hon skulle vakna om han kom. En annan gång hade han spottat henne upprepade gånger i ansiktet.

undefined
"Mannens uppgifter har förändrats sedan polisförhören", säger kammaråklagare Moa Grahn som ifrågasatte Luleåbons trovärdighet under rättegången.

Kammaråklagare Moa Grahn konstaterade under slutet av rättegången att både den utsatta ex-sambon och den nya kvinnan i Luleåbons liv hade kommit med tillförlitliga berättelser kring de upprepade kränkningarna – mannens våldsamma beteende, alla dödshoten och även ett grovt hemfridsbrott – som allvarligt skadade självkänslan hos brottsoffren. 

– Ex-sambon hade strategier för att klara situationen, installerade larm för att kunna sova gott. Redan första gången hon utsätts för fysiskt våld vill hon lämna men har inte möjligheten på grund av yttre omständigheter. I stället står hon ut och dokumenterar alla händelser.

Övriga bevisningen – mängder av sms, hotfulla meddelanden på Snapchat och bilddokumentation över kvinnornas skador – menade Grahn också gav starka stöd för att mannen är skyldig.

– Det är ställt utom rimligt tvivel att han har uttryckt dödshoten och alla nedvärderande kommentarer, sa åklagaren apropå mannens invändning om att en av kvinnorna snarare hade skrivit dem till sig själv.

Då mannen stod åtalad för både grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning krävde kammaråklagaren att han sammantaget skulle dömas till ett år och nio månaders fängelse.

undefined
Försvarsadvokat Magnus Ericsson återkom till att rättsintygen från läkarna inte var tillräcklig bevisning för att den åtalade mannen skulle ha våldfört sig mot kvinnorna. "Misshandel är inte styrkt", säger han.

Målsägandebiträdet Carolina Holmberg, som förde brottsoffrens talan, delade åklagarens uppfattning.

– Båda kvinnorna har berättat detaljerat och inlevelsefullt om det som har hänt. De beskriver ett likartat beteende med systematiska kränkningar, fixering vid sex och påståenden om att de ligger med andra. 

Advokaten yrkade på stora skadestånd till kvinnorna.

– Det är skäligt med 80 000 kronor för ex-sambon och 100 000 kronor för den andra kvinnan, sa Carolina Holmberg. 

undefined
"Båda kvinnorna har berättat detaljerat och inlevelsefullt om det som har hänt och relationen till mannen", säger advokat Carolina Holmberg som har varit målsägandebiträde för brottsoffren.

Den åtalade mannens försvarsadvokat Magnus Ericsson menade däremot att stödbevisningen inte räckte gällande misstänkta misshandelsärenden och grovt hemfridsbrott, och att rättsläkarnas intyg överlag var alltför vaga. 

Därför ansåg advokaten att Luleåbon endast bör dömas för enskilda brott, som skadegörelse och olaga hot, och att han omedelbart skulle släppas på fri fot.   

Men tingsrätten beslutade att mannen måste kvarbli i häktet i väntan på dom, som meddelas den 13 november. 

Noterbart: totalt 57 anmälda brott rörande grov kvinnofridskränkning inkom till åklagarkammaren i Luleå åren 2019-2024, visar statistik från Åklagarmyndigheten. 

20 av dessa ärenden gick vidare till väckta åtal. 

Gripen, anhållen, häktad

När ett brott har skett börjar polisen göra en brottsutredning. Den kallas förundersökning.

Gripen: Polisen kan gripa dig om de misstänker att du har begått ett brott. En gripen person har rätt till försvarare. 

Anhållen: Åklagaren kan besluta att anhålla dig om det anses viktigt för utredningen. Om du blir anhållen är du inlåst i en cell, dock högst i tre dagar. Senast klockan tolv den tredje dagen måste åklagaren bestämma om du ska släppas ut, eller komma till domstolen.

Häktad: Åklagaren kan även begära att du som misstänkt ska häktas, vilket bestäms av domstolen. Den som på sannolika skäl – den starkare misstankegraden – är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse i minst ett år får häktas, om det finns risk att personen avviker, undanröjer bevis eller fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Åtalad: När brottsutredningen är färdig bedömer åklagaren om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal i domstol, vilket innebär rättegång i domstol. Om den som är misstänkt erkänner ett mindre allvarligt brott kan åklagaren i stället utdöma böter, så kallat strafföreläggande. Då blir det ingen rättegång.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!