Det var i maj 2019 som Konsumentverket tog emot en anmälan som rörde företagets anläggning i Västerås. En kvinna skadades allvarligt efter att ha fallit två meter från en lekställning ned i ett betonggolv, som endast delvis var försett med stötdämpande underlag. Kvinnan vårdades efter fallet en tid på sjukhus.
Myndigheten uppmanade företaget att åtgärda felet och fick ett halvår senare en redogörelse att felen var korrigerade på samtliga berörda lekland.
Vid en besiktning av Leos leklands anläggning i Luleå, i september 2020, upptäcktes det att säkerhetsbristen inte hade åtgärdats trots det tidigare påståendet. Dessutom hade samma typ av lekställning inte heller stängts av i väntan på skyddsarbete.
På ytterligare två platser i leklandet hittades likvärdiga brister, där ett ställe helt saknade stötdämpande fallunderlag.
Förvaltningsrätten lät sig inte bevekas av förklaringen att Leos lekland förlitat sig på ett serviceföretag och inte kontrollerat om felen åtgärdats.
Förvaltningsrätten ser allvarligt på att platschefen i Luleå inte blivit informerad om behovet av omedelbara åtgärder förrän över ett år efter olyckan.
– Domen visar att företagen måste ta säkerhetsåtgärder på större allvar. Människor ska inte riskera att skada sig allvarligt i lekland eller andra anläggningar, säger Anna Strandberg som är utredare på Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet.