Nästan varannan svensk kvinna har någon gång blivit sexuellt trakasserad, detta enligt en undersökning gjord av Inizio 2016. Samma siffra för män är åtta procent.
Luleås blivande kommunalråd Lenita Ericson tolkar statistiken som ett tecken på ojämställdhet mellan könen.
– Det första jag tänker på är att sexuella trakasserier är ett uttryck för en ojämställdhet som fortfarande finns. Det blir ju så tydligt när bara åtta procent av männen har upplevt samma sak, säger hon.
Hon menar att det finns en annan attityd till kvinnans integritet jämfört med mannens.
– I alla fall till den integritet som är kopplad till sexuella trakasserier, och det behöver inte bara handla om fysisk kontakt. Det är en annan attityd gentemot kvinnor än vad det är gentemot män och det tycker jag absolut är ett uttryck för ojämställdhet.
Vad kan man göra för att förändra detta?– Dels fortsätta det arbete som redan görs. Både globalt och nationellt. Men också regionalt och lokalt. Vi måste prata om det hela tiden, så fort vi bara kan. Sen jobbar vi med jämställdhetsintegrering på alla nivåer, ger pengar till olika stödfunktioner som kvinnojourer och ungdomsmottagningar.
Lenita Ericson menar också att man bör jobba mer med attitydpåverkan i samhället.
– Lika kraftfullt som man kan förändra människors mindset till att vilja köpa en viss sorts glass borde man kunna lägga mer energi på att förändra attityder, säger hon.
Efter årsskiftet blir Lenita Ericson nytt kommunalråd i Luleå, när Yvonne Stålnacke lämnar sitt uppdrag. Hon lovar att de här frågorna ständigt kommer att vara på agendan.
– Jag kommer att göra allt jag kan för att jämställdhet ska genomsyra allt vi gör, så är det.
Men det handlar inte bara om jämställdhetsintegrering, säger hon.
– Vissa saker som till exempel mäns våld mot kvinnor behöver vi sätta särskilt fokus på. Men det finns mycket för oss politiker att göra. Den ideella sektorn ute i civilsamhället är kanske de som jobbar bästa med det här, som Fattarörelsen i Umeå och Kvinnolobbyn. För oss politiker handlar det verkligen om att lyssna och ta till oss av de tips vi får från experter.
Lenita Ericson önskar också att fler män i framtiden vågar berätta om sina erfarenheter av att vara den som sexuellt trakasserar.
– Om 47 procent av kvinnorna drabbats så är det inte direkt en man som är ute och sexuellt trakasserar. Det är ändå ganska många män som medvetet eller omedvetet lever i en kultur där man tycker sig ha rätten att till exempel tafsa. De kanske till och med skäms efteråt och tänker att ”det borde jag inte ha gjort”.
Vi måste prata om den skammen, menar Lenita Ericson.
– Ut med skammen! Upp med den på bordet! Om män på det sättet vågar bjuda på sina erfarenheter från det hållet, utan att drabbas av den där stora skämspåsen från samhället... Det tror jag hade varit bra.