Lena använde sig av vårdgarantin: "Livet är tillbaka"

När Lena Johansson fick veta att hon skulle få vänta minst ett år för att operera knät, valde hon att operera sig i Nacka. "Det känns som man fått sitt liv tillbaka", säger hon.

Vårdgarantin är en lagstadgad rättighet och innebär att personer ska få vård inom 90 dagar.

Vårdgarantin är en lagstadgad rättighet och innebär att personer ska få vård inom 90 dagar.

Foto: Frida Enberg

Luleå2022-09-11 05:00

Region Norrbotten har upphandlat operationstjänster för en halv miljard kronor för att klara vården som skjutits upp under pandemin. Luleåbon Lena Johansson, 68 år, är en av dem som opererat sitt knä på Aleris i Nacka. 

Problemen med knät har kommit smygande tills att det till slut kändes riktigt illa med daglig och konstant värk. Hon gick till en privat vårdgivare och fick där en remiss till röntgen.

– Det var ett års väntetid för att få operation och jag hade så ont, jag tänkte att jag inte kan ha det så här, säger hon.

Hon berättar att hon ringde Sunderby sjukhus för att åberopa vårdgarantin som är en lagstadgad rättighet och innebär att personer ska få vård inom 90 dagar från det att remiss skrivits.

– Det gick fort. Inom tre veckor fick jag operationstid och fick åka ner till Nacka.

Ramavtalet gäller operationstjänster inom de fem specialistområdena ortopedi, kirurgi, urologi, gynekologi och öron-näsa-hals. På Aleris finns två operationssalar som nyttjas fyra dagar i veckan för höft- och knäledsoperationer av patienter från Region Norrbotten.
Med digitala videobesök går kirurgen igenom de medicinska behoven inför operationen med patienten. 

Sedan starten av samarbetet har närmare 80 patienter från Region Norrbotten opererats på Aleris.
— Genom videomöten behövs inte lika många besök på plats och det underlättar särskilt för de patienter som behöver åka lite längre, säger Mikael Bouleau, verksamhetschef Aleris.

Region Norrbotten har inrättat en särskild vårdgarantienhet för att hjälpa patienterna vidare. Enhetschef Pia Krutrök säger att hon inte har uppgifter på hur många personer som väntar på operation men att omkring 300 patienter inom ortopedi – knä, höft och rygg –har opererats från slutet av mars fram till sista juli i år.

Att patienter behöver resa till Stockholm, Malmö eller Finland för operation blir en fördyrad kostnad – men behöver inte bli, säger hon:

– Det kan hända att en privat aktör i närområdet har en högre kostnad för operationen eftersom man vid upphandling väljer den med lägst bud, säger Pia Krutrök.

– Fördelen är naturligtvis att patienten får vård snabbare och slipper värk. Nackdelen är förstås resan.

Lena Johansson, som opererades i maj, är tacksam över att ha fått hjälp snabbare.

– Det känns som man fått sitt liv tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!