Lekfalk vill tysta anställda

Ingela Lekfalk, troligt toppnamn på Socialdemokraternas landstingslista, föreslår en policy som hindrar landstingsanställda från att lämna uppgifter till media. Dessutom efterforskar hon en källa.

HÄTSK E-POST. I en mejlväxling med landstingets toppchefer ifrågasätter Ingela Lekfalk meddelarfriheten.

HÄTSK E-POST. I en mejlväxling med landstingets toppchefer ifrågasätter Ingela Lekfalk meddelarfriheten.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2013-06-25 06:00

Filmaren och producenten Ingela Lekfalk, medlem i Socialdemokraterna sedan förra året, siktar på en landstingsrådspost efter nästa val. Som Kuriren berättat tidigare har hon starkt stöd av partikamrater i Luleå.

Kuriren har tagit del av en mejlväxling, under tiden 18–20 juni, mellan Ingela Lekfalk, landstingsdirektör Mats Brännström, biträdande landstingsdirektör Hans Rönnkvist, förre landstingsdirektören Gunnar Persson, säkerhets- och kanslichef Anders Öhlund och Kurt-Åke Hammarstedt, tidigare chef för avdelningen för regional utveckling.

Ingela Lekfalk vänder sig mot att Nordnytt via MMS har fått tillgång till ett uppsägningsavtal mellan henne och arbetsgivaren Norrbottens läns landsting, i vilket det framgår att hennes anställning på avdelningen för regional utveckling upphör den 20 september i år.

Avtalet är allmän handling, vilket innebär att vem som helst har rätt att ta del av det.

"Väldigt obehagligt"

I det första mejlet, med ämnesraden "Angående tips till Nordnytt", ifrågasätter Lekfalk den grundlagsskyddade meddelarfriheten.

*** "Det här är väldigt obehagligt. Någon som har tillgång till dokumentet har tagit ett foto på mitt avtal och sedan skickat detta till Nordnytt. Vem eller vilka har tillgång att fota av mitt avtal? Varför välja att fota av det och skicka det som ett tips i stället för att låta det gå den officiella vägen där media begär ut och vi diarieför och skickar ut offentliga handlingar?"

Av mejlet framgår även att Lekfalk har frågat en annan medarbetare om avtalets väg till Nordnytt.

"Inte tillåtet"

Kurt-Åke Hammarstedt svarar på Lekfalks mejl. Han rekommenderar henne att släppa ärendet:

*** "Det är nämligen inte tillåtet för en offentliganställd att efterforska källan till en nyhet – vilket jag trodde att någon med din yrkesbakgrund kände till".

Ingela Lekfalk mejlar på nytt. Hon vidhåller att avtalet är oriktigt utlämnat.

*** "Därför anser jag att det är av stor vikt att landstingets ledning upprättar en policy för huruvida det är lämpligt att fotografera avtal och skicka dessa till media".

Ingela Lekfalk skriver att hon vill veta "hur man ur ett arbetsgivarperspektiv ska säkerställa att dokument inte skickas ut till media den icke professionella och officiella vägen".

Straffbart

Landstingsdirektören ber Anders Öhlund, säkerhets- och kanslichef, reda ut begreppen.

Anders Öhlund konstaterar att inget fel har begåtts när Nordnytt fått del av avtalet. Han skriver att Lekfalks förslag till policy "skulle innebära ett försök att begränsa yttrandefriheten" samt att det är straffbart att efterforska källor.

FAKTA | EFTERFORSKNINGSFÖRBUD

Efterforskningsförbudet innebär att företrädare för statliga eller kommunala myndigheter inte får försöka ta reda på vem som lämnat uppgifter till media. Det är alltså straffbart att försöka ta reda på vem som är källan. Anställda ska utan risk kunna berätta för en journalist om verksamheten.

Norrbottens läns landsting understryker detta i sin egen mediepolicy: "Anställda inom landstinget får aldrig efterforska massmedias källor, som är skyddade enligt grundlag".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om