I onsdags greps företagsprofilen och förre tv-kändisen Leif-Ivan Karlsson ("Karlssons", "Svenska miljonärer") från Överkalix vid en husranssakan i lyxpalatset Örnberget utanför Stockholm.
Han misstänks på sannolika skäl, den högre misstankegraden, för två grova bokföringsbrott, grov oredlighet mot borgenärer och grovt försvårande av konkurs. Den misstänkta brottstiden sträcker sig från 2019 till sommaren 2022.
Grovt bokföringsbrott liksom grov oredlighet mot borgenärer kan båda innebära fängelse i upp till sex år.
Förundersökningen leds av kammaråklagare Maximillian Berg Molin vid Ekobrottsmyndigheten och under fredagen hölls häktningsförhandlingarna vid Södertörns tingsrätt.
Leif-Ivan Karlsson, som normalt bor i Florida såhär års, har suttit anhållen på Kronobergshäktet och medverkade via länk.
Domstolen beslutade att häkta "superentreprenören", samtidigt som häktningsprotokollet visar att Karlsson bestred såväl häktningen som de omfattande restriktionerna.
Vi har förgäves sökt åklagaren, samtidigt som förundersökningen omfattas av strikt sekretess.
– Andra personer ska hämtas in till förhör nu. Sen ska beslagen vid husrannsakan gås igenom också, säger Niklas Ahlgren, pressansvarig hos Ekobrottsmyndigheten.
Inte heller Leif-Ivan Karlssons advokat, Ivan Fialdini, har kunnat nås för kommentarer.
Således är det okänt vilken typ av affärsverksamhet som brottsmisstankarna mot Leif-Ivan Karlsson riktar sig mot.
För närvarande har han elva aktiva bolag. Sju ingår i koncernmoderbolaget Örnberget AB, däribland bemanningsbolag och företagsby i Strängnäs, liksom ett bilmuseum (World of classics) i Tumba.
Under 2023 gick två andra bolag i Strängnäs i konkurs, som uppgavs arbeta med "rådgivning och hjälp vid import och export". Dessa kan sannolikt kopplas till brottsmisstanken rörande grovt försvårande av konkurs.
Ekobrottshärvan sker samtidigt som Leif-Ivan Karlsson är en av elva åtalade i Think Pink-skandalen, där han ett tag var vd för bolaget som misstänks för grov miljöbrottslighet i tolv kommuner.
– Den brottslighet som han nu begärs häktad för har ingen koppling till det ärendet, sa åklagaren Maximillian Berg Molin i ett tidigare pressmeddelande.
Det har stormat om Leif-Ivan Karlsson även på andra sätt de senaste åren. I fjol uppmärksammades han efter ett polistillslag i företagsbyn i Strängnäs, där kriminella nätverket Foxtrot förvarande stora mängder knark och vapen i en industrilokal.
Under flyktingkrisen åren 2015-2017 fakturerade Karlsson Migrationsverket 140 miljoner kronor, medan Expressen avslöjade att flyktingarna levde i misär.
Han har också haft grandiosa planer i Luleå. 2018 rapporterade vi att "superentreprenören" ville skapa ett maritimt nöjescenter på färjan Birger Jarl i Norra hamn.
Den drömmen gick om intet när kommunen nekade Karlsson bygglov och hyresavtal.
Därefter flyttades fartyget till en hamn i Timrå, utan trafiktillstånd och belagd med nyttjandeförbud. 2022 återfanns den utanför Kramfors, när Kustbevakningen startade en utredning om brott mot fartygssäkerheten.
I december ålades Baltic Star, som Birger Jarl numera kallas, vite på 200 000 kronor i månaden av kommunen.
Enligt P4 Västernorrland kom Leif-Ivan Karlsson till Sverige i påskas, bland annat för att sälja fartyget.
Åtal mot Leif-Ivan Karlsson ska väckas vid Södertörns tingsrätt senast den 19 april.