Det var i början av november som smittskyddsenheten på landstinget skickade in en anmälan till Luleå kommuns miljökontor om att man konstaterat ett fall av legionella.
Kommunen har sedan tagit vattenprover i den aktuella lägenheten. Både det preliminära svart som kom i fredags och det slutliga svaret som kom i måndags visade på spår av legionella.
– Det är absolut inte alla som blir sjuka och åtgärder är på gång, säger Margareta Brusheim, miljöinspektör vid Luleå kommun och påpekar att det inte finns någon anledning till oro.
Den vanligaste symptomen är lunginflammation med hög feber, huvudvärk, muskelvärk, svårt att andas och torrhosta. Sjukdomen kan vara allvarlig om den drabbar personer med nedsatt immunförsvar. Rökare löper också större risk att drabbas.
Höja vattentemperaturen
Legionellabakterien trivs i vatten och sprids genom att man andas in små vattendroppar, exempelvis i duschar.
En orsak till att legionellabakterierna växer i vattenledningssystemet är att vattentemperaturen är för låg. De trivs bäst då temperaturen ligger mellan 19 och 45 grader.
– Det fastighetsägaren kan göra är att höja vattentemperaturen och genomspola ledningarna så att cirkulationen ökar, säger Margareta Brusheim.
Ta nya prover
Den bästa åtgärd den enskilde lägenhetsägaren kan göra är också att spola igenom alla kranarna i lägenheten med hett vatten.
Det är Riksbyggen som förvaltar den aktuella fastigheten där legionella konstaterats.
– De har olika åtgärder på gång. Då de är klara ska vi ta nya prover på vattnet, säger Margareta Brusheim.