Boende i bostadsrättsföreningen Varvet-Hägern på Oscarsvarv i Luleå har nyligen fått information av fastighetsförvaltaren gällande legionellan, en information vi tagit del av. I oktober konstaterade sjukvården att en person drabbats av legionella vilket är en anmälningspliktig sjukdom.
– Vi får informationen från smittskyddsenheten vid bekräftade fall. Då har vi ett utredningsansvar att spåra smittan, säger Anna Enegren, miljöinspektör vid miljö och bygg hos Luleå kommun.
Att en person smittats i bostaden är inte självklart men så var fallet denna gång.
– Man tar prover både i spolat och ospolat vatten från tappkran och dusch. På de proverna som togs påvisades legionella, säger Anna Enegren.
Den stora bostadsrättsföreningen består av fem fristående lägenhetsbyggnader som rymmer nästan 500 lägenheter. Det är inte första gången legionella härjat i Hägern. 2001 och 2008 konstaterades legionella i kvarteret och vid båda tillfällena smittades en person. 2008 avled den 79-årige man som drabbades. Personen hade nedsatt immunförsvar till följd av en annan sjukdom.
Legionärssjukan är relativt ovanlig och under 2022 konstaterades endast fyra fall i Norrbotten.
– För gamla och sköra människor är det en ganska allvarlig infektion så det är klart att man ska se till att fixa till det där. Ofta går det ganska lätt men ibland kan det vara krångligt, särskilt i gamla fastigheter med mycket "blindrör", säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
Det är inte farligt att dricka vattnet. Legionella smittar genom att en person andas in små droppar med förorenat vatten.
Bör de boende vara oroliga?
– Nej, det tycker jag inte. Om de har varit bortresta länge och vattnet stått still i kranarna och framför allt duschen då kan det vara idé att spola ur slangen och kranarna ordentligt med varmvatten.
Det är fastighetsägarens ansvar att genomföra åtgärder. Bostadsrättsföreningen har Riksbyggen som fastighetsförvaltare.
– Ja, vi kan konstatera att det finns legionellabakterier och det är något som vi och föreningens styrelse tar på största allvar. Alla i föreningen har informerats via brev. Vi håller styrelsen och de boende informerade utifrån vår handlingsplan om åtgärder och när situationen är helt åtgärdad. Vi har också informerat de boende om vilka symtom som kännetecknar smitta av legionellabakterier, meddelar Maritha Nordström, marknadsområdeschef på Riksbyggen.