Ledsagning erbjuds fram till 02 inatt till alla besökare som har någon form av funktionsnedsättning och därmed behöver hjälp – till exempel synskadade eller rullstolsburna.
– Man ringer till oss, berättar var man är och vart man ska, och så skickar vi ut en av våra volontärer, berättar Maja Johansson på Luleå Expo som ansvarar för ledsagarna.
För 20-åriga Frida Karlander kommer nyheten om ledsagare som en positiv överraskning.
– Det är ju kanon. Det är säkert många som inte går för att de inte vet om de kan ta sig fram, säger hon.
Själv har hon en medfödd synnedsättning som gör att hon bland annat kan ha svårt att se oväntade hinder framför henne. Hittills har hon trivts på festivalen, och eftersom hon känner Luleå väl och har med sig kompisar har hon inte behövt ledsagning – men det har ändå inte varit helt lätt att ta sig fram i den festivalpyntade staden.
– Det är så mycket folk; normalt har man ju space och hinner se om någonting dyker upp, men nu är det svårare, säger hon.
Hon nämner att gupp och ojämnheter i marken, som centrala stan är fullt av i helgen, kan begränsa framkomligheten för såväl henne som människor med andra funktionshinder.
– Jag har två rullstolsburna kollegor, och jag kan tänka mig att det måste vara ännu svårare för dem. Det finns nog mer, eller minst lika mycket, att göra för dem, säger hon.
Frida Karlanders synskada försvårar också när hon läser liten text, så ett annat problem är att ta del av festivalinformation.
– Texten i broschyren man får är väldigt liten, så den skulle ju behöva vara större. Eller att man kunde få lyssna på den, säger Frida Karlander.
På fredagsförmiddagen hade ingen ännu behövt ledsagare på festivalområdet, men Maja Johansson tror att det beror på att festivalen inte riktigt kommit igång snarare än bristande intresse.
– Det är många som hört av sig och sagt att det är jättebra att vi har börjat med det här, säger hon.