Lättillgänglig natur för Luleåborna

På söndagen invigdes den nya anläggningen runt Mjölkuddstjärnen i Luleå. Ett projekt som ska göra fågelskådning lättillgängligt för Luleåborna.

Invigning. Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke klippte bandet som leder till den nya stigen runt Mjölkuddstjärnen i Luleå som gör fågelskådning i centrum lättillgängligare än någonsin.

Invigning. Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke klippte bandet som leder till den nya stigen runt Mjölkuddstjärnen i Luleå som gör fågelskådning i centrum lättillgängligare än någonsin.

Foto: Kent Risberg Vikström

Luleå2014-05-18 16:39

Videon är inte längre tillgänglig

Arbetet med Mjölkuddstjärnen har kostat 1.5 miljoner kronor och har varit en del av projektet "Guldkant kring Gammelstadsviken" som genomförts efter en överenskommelse mellan Luleå kommun och Sveriges ornitologiska förening som kom till 2011 efter ett överklagande av miljötillståndet som Länsstyrelsen gett till Facebook när de byggde den första serverhallen i Luleå.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke klippte bandet till den led som ska ta besökarna runt tjärnen och framförallt närmare fågellivet.

– Det bästa är att det blir tillgängligt. Vi blir alla äldre och här kan man med både rullator och rullstol få titta på fågellivet som finns här. Vi jobbar mycket med det i Luleå så därför känns det oerhört viktigt. Om du har ett funktionshinder kan det vara svårt att ta sig ut och titta på fåglar, men här är det fullt möjligt att ta del av det, säger Yvonne Stålnacke.

Är du själv intresserad av fåglar?

- Jo, jag är oerhört intresserad. Jag har en utmaning hela tiden och det är att ta reda på vilka de är. Ibland är det svårt för de är väldigt lika varann och om man tittar i fågelboken kan man hitta flera sorter som stämmer in på den man söker. Här kanske jag har en möjlighet att lära mig mer om dem.

Förutom att stigen runt har rustats upp med en trägång med tillhörande bryggor och plattformar som besökare kan ta sig ut på tillsammans med skyltar med information om de olika arterna. Är den stora förändringen ett gömsle där fågelskådarna kan titta på de olika fåglarna.

– Gömslet har stått där i en och en halv månad och när jag varit hit och kollat läget så hittar jag alltid folk där så det verkar vara populärt, säger Lena Bengtén, Miljöstrateg på Luleå Kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om