Lätt få jobb för Luleå- ingenjörer

Studieorten har ingen betydelse för civilingenjörer när det gäller att få arbete. Det visar statistik från högskoleverket.
Statistiken visar också att de som studerat på Luleå tekniska universitet lite större chans att få arbete än de som studerat på KTH i Stockholm.

LULEÅ2006-10-12 06:00
Högskoleverket har undersökt andelen studenter som får arbete 1,5 år efter examen. I under­sökningen ingår de som tog examen 2002/2003.
När det gäller civilingenjörer pendlar andelen som fått arbete mellan 65 och 78 procent beroende på läroanstalt. Högst andel har de som studerar i Linköping och lägst de som studerar i Umeå. Av statistiken framgår att de som studerade på Luleå tekniska universitet hade 76 procent anställning 18 månader efter examen.
På KTH, Kungliga tekniska högskolan, i Stockholm var andelen 75 procent.
- Att vi har så hög andel beror på att vår utbildning bedöms som bra, säger universitetets rektor Pia Sandlund Wiklund.
Nu talar inte all statistik till universitetets fördel. Det gäller bland annat högskoleingenjörer. Ett och ett halvt år efter examen hade knappt varannan som utbildat sig i Luleå en anställning. Det är den lägsta andel i landet. Andelen på 48 procent kan jämföras med Chalmers som hade 76 procent, Linköping 76 och Mälardalen 68.
- Civilingenjörer har stor benägenhet att flytta på sig för att studera och att flytta för att också få arbete. Högskoleingenjörer är nog inte lika lättrörliga. Och med en begränsad arbetsmarknad för dem, som i Norrbotten, blir det automatiskt färre som får arbete, säger Torbjörn Lindqvist på Högskoleverket.

Jobb till nästan alla
Av Högskoleverkets statistik framgår att praktiskt taget alla som utbildar sig till sjuk- eller undersköterska får anställning.
När det gäller lärarutbildningen var det bara 52 procent av dem som utbildat sig i Luleå som hade anställning 1,5 år efter examen. Det kan jämföras med dem som gick på Lärarhögskolan i Stockholm: där hade 85 procent anställning 18 månader efter examen.
Pia Sandlund Wiklund på Luleå tekniska universitet
säger att hon har svårt att tolka siffrorna eftersom det är första gången som hon ser dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om