Leif Svensson är upprörd. Han tycker att det är både konstigt och märkligt att landstinget i Norrbotten inte vill att räddningstjänsten ska få åka ut på hjärtstopp parallellt med ambulanssjukvården.
- Det verkar som om landstingsrådet Kent Ögren har dåliga rådgivare. Jag kan inte tolka det på annat sätt när han säger nej till att gratis få tillgång till fler personer som kan hantera hjärtstartare. Ett sådant system sparar fler liv, det vet vi av erfarenheter bland annat från Stockholm.
Professor Svensson gör sitt uttalande i egenskap av ordförande i Svenska hjärt-lungräddningsrådet. Det är en förening som samlar hjärtspecialister, narkosläkare och akutvårdsläkare.
Han säger att historien upprepar sig: för sex år sedan erbjöd sig räddningstjänsten i Stockholm att rycka ut på hjärtlarm. När landstinget i Stockholm tackade nej agerade Svenska hjärt-lungräddningsrådet. Det gjorde att landstinget ändrade sitt beslut.
Nu rycker både räddningstjänsten i Stockholm och ambulanssjukvården ut på larm som gäller hjärtstopp.
- Det är fantastiskt bra att Stockholms 47 räddningstjänster med 1.500 män och kvinnor åker ut på hjärtlarm. Det gör också ett 20-tal polisbilar som också utrustats med hjärtstartare.
Professor Leif Svensson ser bara fördelar med att räddningstjänsten och polisen samarbetar med landstinget när det gäller hjärtstopp.
- Hjärtstartarna kan hanteras av vem som helst, man behöver inte vara sjukvårdsutbildad. Därför förstår jag inte den inställning som man har i Norrbotten.
Först på plats
Leif Svensson säger att sjukvården i Stockholm tidigare räddade mellan 30 och 40 personer varje år. Nu är man uppe i mellan 90 och 100 tack vare räddningstjänstens insatser.
Statistik visar att räddningstjänsten är först på plats vid hälften av alla larm som gäller hjärtstopp.
Men dessa fakta och professor Svenssons vädjanden påverkar inte landstingsrådet Kent Ögren.
- Vi vill ha ordning och reda när det gäller sjukvårdslarm och inte riskera att någon uteblir för att de tror att någon annan rycker ut. Dessutom är det faktiskt så att Norrbotten har den högsta överlevnaden efter hjärtstopp, säger Kent Ögren.