Enligt en prognos från Villaägarna kommer elströmmen för en småhusägare att kosta 3.200 kronor mer denna vinter jämfört med fjolårets dyra elvinter.
Prognosen bygger på elpriset på börsen och en förbrukning av 20.000 kilowattimmar per år. För konsumenter med fast elpris blir det inte detta utfall.
- En prognos för nästa vinter är svår att göra. Priset beror på hur mycket vatten det är i magasinen, hur kärnkraften fungerar och andra faktorer, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör i Villaägarna.
Men konsumenterna, i villa eller i annan boendeform, utsätts för oskäligt höga elpriser, anser Villaägarna.
Det finns saker för politikerna att göra.
Bevakningen av monopolen, fjärrvärme och elnät, behöver förbättras så att inte oskäliga priser tas ut.
Energibesparingar behöver göras.
Det är dessutom osunt att konsumenter tvingas betala ockerpriser på tillsvidarepriset på elström. Det gäller elkonsumenter som inte gjort aktiva val och därför placeras i en särskilt dyr prislista.
Ge och ta
Den mer anmärkningsvärda åtgärd Villaägarna föreslår är ett tidigare förslag som nu omarbetats. Det handlar om en skatteväxling där elskatten sänks för elkonsumenten i småhus eller lägenhet. Lika mycket skatt tas från energibolag. För staten blir det ett nollsummespel.
- Det här är en modell för att beskatta den del av bolagens vinster som är en följd av politiska beslut och övervinster, säger Joacim Olsson.
Pluseffekten för ett hushåll blir 2.000 kronor per år, enligt Villaägarna.
Grunden till resonemanget är att den europeiska handeln med utsläppsrätter på koldioxid orsakar att elpriset allmänt stiger.
Systemet finns för att få ner utsläppen av koldioxid. Elström från kolkraften fördyras i och med att den orsakar stora utsläpp. Effekten blir emellertid att all el stiger i pris. Även vattenkraftsel. Det beror på att den dyraste kilowattimmen som säljs på elbörsen bestämmer priset på all el.
Energibolag tjänar pengar på en bieffekt. Så var det inte tänkt, påtalar Villaägarna.