Läsarnas frågor om busskaoset i Luleå – Länstrafiken svarar

Hur ser upphandlingen ut? Varför görs det ingenting åt andra linjer med liknande problem? Har ni följt upp olyckan efter Bensbyvägen?

Ännu en incident med operatören Nobina inträffade på onsdagen. Nu bryts kontraktet.

Ännu en incident med operatören Nobina inträffade på onsdagen. Nu bryts kontraktet.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2024-10-23 17:30

Det är några av de frågor som ställdes av upprörda läsare under den liverapportering som tidningarna hade under onsdagen. Detta med anledning av att en buss med skolelever kört i diket.

Händelsen var ytterligare en i en lång rad av incidenter som drabbat trafiken i Sörbyarna under hösten, i samband med att operatören Nobina tagit över trafiken.

Här är tre av frågorna, som vi bollade vidare till Länstrafiken för att besvara:

undefined
Mattias Bergdahl, vd i Länstrafiken, svarar på en läsarfråga.

Kenneth Lundberg:

Är detta en upphandling till lägsta möjliga pris? Finns det krav på avstämning och möjlighet till avslut om inte kvaliteten och säkerheten efterlevs?

– Vi är skyldiga att följa lagen om offentlig upphandling. Det innebär att i en konkurrenssituation måste vi anta det anbud som objektivt kan tillhandahålla den efterfrågade leveransen, säger Mattias Bergdahl, vd vid Länstrafiken.

undefined
Ännu en incident med operatören Nobina inträffade på onsdagen. Nu bryts kontraktet.

Ingela:

Varför görs det ingenting åt linjerna 23,28, 30?, där det är likadana problem som med linjerna 220, 221 och 229. Det är påtalat flera gånger till Länstrafiken som tar det vidare till Nobina men det blir ingen förbättring. Måste det hända olyckor innan det blir förändringar?

– För de tre linjerna, som gäller trafiken Luleå–Boden, har vi inte alls fått in lika mycket synpunkter och klagomål som linjerna i Sörbyarna. De klagomål som kommit in har till största delen handlat om fordonens standard. Där hoppas vi se en förbättring inom en snar framtid. Men vi har definitivt linjerna under uppsikt och uppmanar alltid resenärer att höra av sig med synpunkter. Vi behöver ha en bild av situationen för att kunna agera, säger Teresia Fors, marknads- och kommunikationsansvarig vid Länstrafiken.

undefined
Avåkningen den 11 oktober skedde efter Bensbyvägen nära Örarna. Elever på väg till skolan i Bensbyn fanns ombord.

Brändöbo:

Glöm inte att ställa frågor om bussolyckan på 80-väg mellan Örarna och Bensbyn den 11 oktober. Nästan identisk. Inte Nobina som kör den linjen så Länstrafiken har större, övergripande problem som bör ifrågasättas!

– När det gäller olyckan efter Bensbyvägen har vi inte fått någon återkoppling ännu, varken från polisen eller det aktuella bussbolaget Centrala buss. Det behöver vi följa upp, inte minst med anledning av dagens händelse. Det är polisens ansvar att uttala sig om sin utredning, men det är givetvis vårt ansvar som beställare av en tjänst att alltid följa upp incidenter och vad som gjorts för att se till att det inte händer igen, säger Teresia Fors.

Undrar du något ytterligare? Skriv en kommentar till artikeln!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!