Lars-Åke hade en annan plan för campingen

Campingsäsongen står för dörren. Trots bråk om en planändring kämpar Lars-Åke Johansson vidare med campingen i Rörbäck och förbereder nu att ta emot sommarens alla gäster.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2013-06-05 06:02

Campingen I Rörbäck ligger vackert belägen vid Rånefjärden. Från 1920 fram till 50-talets början låg här ett sågverk dit stora båtar gick in och hämtade trävaror för vidare transport till bland annat England.

I dag ägs marken av Luleå kommun och nu används området som campingplats. Under några år var det idrottsföreningen i Jämtön som drev campingen. Sedan 2007 drivs campingen av Lars-Åke Johansson. Han halkade in i campingvärlden på ett bananskal och skrev först ett arrendekontrakt med kommunen till 2011. Ett kontrakt som senare förlängdes till 2016.

Köpa campingen

Så långt är allt frid och fröjd. Men allt blir inte alltid som man tänkt sig, något han kan skriva under på.

– Tanken var hela tiden att vi skulle köpa campingen och utveckla den, något som också var kommunens önskan. Ett förbehåll för köpet var att en detaljplaneändring skulle godkännas, men den är inte färdig än och då faller allt, konstaterar Lars-Åke Johansson.

Att detaljplanen inte är klar beror på att förslagen till förändringar har överklagats av bland annat fritidshusägare, hamnföreningen, länsstyrelsen och andra.

84 husvagnsplatser

Under åren som gått sedan han tog över campingen har han investerat både pengar och tid i anläggningen. Bland annat har antalet husvagnsplatser fördubblats till totalt 84. Han har ställt dit några mindre övernattningsstugor, byggt en servicebyggnad, asfalterat, röjt sly och öppnat upp mot havet och en hel del annat.

– Men till slut insåg jag att jag måste ta mig ur det här och att kommunen måste lösa ut oss. I december blev ett avtal klart som säger att vi får 1,7 miljoner av kommunen för allt vi investerar. Pengarna betalas ut i tre steg och den sista delen får vi 2016, säger han och påpekar att han mycket hellre hade velat fullfölja det tänkta köpet.

Inga fler investeringar

Hade han fått fullfölja sina planer hade han byggt ytterligare 40-talet husvagnsplatser, byggt 20-30 campingstugor, byggt en till servicebyggnad, fällt en massa tallar och annat. Men nu är han tillbaka på ruta ett och kan inte göra några investeringar, utan bara driva campingen vidare som den är.

Han ger både ris och ros till hur kommunen hanterat det här ärendet. Exempelvis tycker han att frågan om detaljplaneändring hade kunnat drivas hårdare.

– Tar man bort detaljplaneändringen som rör en udde, så skulle den gå igenom på en gång, påpekar han.

Kåtan ska bort

Motståndet från folk i trakten, bland annat idrottsföreningen och hamnföreningar, har också varit kompakt. Något han verkligen beklagar. Bland annat står det en mindre kåta i kanten av campingen. Kåtan byggdes av idrottsföreningen 2006 och har blivit något av en symbol för konflikten. I avtalet med kommunen står det att kåtan ska vara borttagen senas 1 juni 2013, men den står kvar än.

– Vi vill uppfylla det som står i avtalet, men vi måste göra det på ett regelrätt sätt och hitta en samförståndslösning. I annat fall får vi hitta en annan väg ut ur det här, säger Ewa Andersson Hjälte, exploateringschef vid Luleå kommun.

Vad händer då med campingen efter 2016?

– Det är nog inte så troligt att vi förlänger avtalet om inte planfrågan är löst, säger Lars-Åke Johansson.

– Antingen säljer vid den eller så fortsätter vi att arrendera ut den. För kommunen har inget intresse av att driva campingen, svarar Helén Wiklund Wårell, fritidschef i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!