Larmrapporter avskräcker tillfälligt

Larmrapporter om rester av bekämpningsmedel i mat duggar tätt. Konsumenten välja då ofta den ekologiska motsvarigheten, i alla fall under en tid.

LULEÅ2015-07-10 07:00

Andelen ekologiska varor i livsmedelsaffärerna ökar – enligt handlarna astronomiskt. Vissa av dem är så populära bland kunderna att det inte räcker till alla som vill ha, de gäller särskilt frukt och grönt. Handlaren, Daniel Andersson på Ica Kvantum i Luleå, säger att de får ungefär 60 procent av de bananer de vill ha.

– Skulle vi ta bort de vanliga bananerna och bara ha ekologiska skulle vi stå utan jämt och ständigt. De finns helt enkelt inte i den mängd vi skulle vilja ha.

Då och då dyker det upp larmrapporter om rester av bekämpningsmedel i olika livsmedel. Dessa påverkar kunderna som då ofta väljer den ekologiska motsvarigheten, men enligt Daniel Andersson klingar intresset för varan av efter en tid.

– När larmrapporten kommer blir det effekt just där och då, men det håller i sig en kortare tid i dag än tidigare. När larmet om akrylamid i chips kom för flera år sedan då påverkade det chipsförsäljningen under en lång tid, säger han.

Enligt Livsmedelsverket är risken för att bli sjuk av vanligt odlad mat försvinnande liten. Den som vill värna om miljön och människorna som arbetar med odlingen ska välja ekologiska produkter, men för hälsas skull kan folk lugnt äta de som är konventionellt odlade.

Fortfarande råder det prisskillnad mellan konventionella och ekologiska livsmedel där den sistnämnda oftast är dyrast.

Stormarknadschefen på Coop Forum, Peter Möller, säger att är prisskillnaderna alltför stor väljer många kunder bort den ekologiska varan.

– På bananer till exempel är inte skillnaden så stor på ordinariepris, säger Peter Möller.

Däremot är han inte så säker på att det alltid kommer att skilja på priset mellan konventionella varor och ekologiska, framöver kanske det snart bara talas om ekologiska varor.

– Men det är nog långt in i framtiden. Men skillnaderna minskar ju successivt så till slut kanske det inte är någon skillnad alls, resonerar han.

Handlaren Andreas Spinell, Ica Maxi, vittnar också om att försäljningen av ekologiska varor ökat markant under året som gått. Särskilt stor är efterfrågan på frukt och grönt.

– Jag gör allt som står i min makt för att få de ekologiska, men försäljningen av dessa har varit stor ganska länge. Nu börjar andra varor komma starkt, säger han.

Prisskillnaden då, ja även enligt Andreas Spinell så börjar den också minska mellan de båda varugrupperna.

– Ekologiska tomater till exempel kräver tre gånger så mycket odlingsmark än vanliga tomater, därför är de dyrare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om