Lärlingssystem och jobbgaranti

Ungdomsarbetslösheten måste bekämpas med nya metoder.
Det anser Lil Ljunggren-Lönnberg som är regeringens nationella samordnare.
- Låt alla som går omvårdnadsprogrammet vara garanterade fast jobb inom äldreomsorgen.

LULEÅ2006-08-23 06:00
Arbetslösheten har ökat bland unga. Samtidigt håller arbetsmarknaden på att ändras. Det handlar bland annat om de kommande stora pensionsavgångarna när 40-talisterna lämnar arbetsmarknaden.
Hur ska samhället klara den här utvecklingen och de problem som uppstår? De här frågorna behandlades på en konferens på Sunderby folkhögskola på tisdagen som ordnades av Kommunförbundet Norrbotten.

Lön under lärlingstiden
Bland talarna märktes Lil Ljun­g­gren-Lönnberg som är regeringens nationella samordnare för snabbare etablering på arbetsmarknaden av unga. Hon fick sitt uppdrag för ett år sedan och ska presentera sin utredning i slutet av november.
- Vi vet att ungdomar passiviseras om de inte får jobb, därför måste ungdomsarbetslösheten brytas.
Hon talade om att införa ett slags lärlingssystem. Tanken är att arbetslösa ungdomar ska få introduktion till ett yrke av äldre personer med lång yrkeserfarenhet. I hennes förslag ingår att ungdomarna ska få lön under lärlingstiden.
- Kanske kan ett sådant här system innebära att fler ungdomar får arbete.
Ljunggren-Lönnberg talade också om vad som händer när 40-talisterna går i pension. Då kommer det uppstå vakanser, bland annat inom äldreomsorgen. Samtidigt talade hon om ungdomars bristande intresse för att gå omvårdnadsprogrammet.
- Det är kommunerna som ansvarar för gymnasieutbildningen. Därför kan de bestämma att alla som går omvårdnadsprogrammet är garanterade fast jobb i kommunen. Det skulle säkert locka många ungdomar att gå utbildningen.
Hon talade om flera system för att minska ungdomsarbetslösheten. Ett är att få företag och myndigheter att tidigarelägga anställningar.
- Äldre medarbetare har stora, "tysta", kunskaper som försvinner när de lämnar yrkeslivet. De här kunskaperna har både arbetsgivaren och de unga nytta av. Därför tjänar alla på att det sker en kunskapsöverföring till de yngre.

Äldre som handledare
Ljunggren-Lönnberg sade att några statliga myndigheter fått extra pengar för att testa det här. Det gäller bland annat AMS, skattemyndigheten och flera länsstyrelser. Hon sade att erfarenheterna är mycket positiva.
Ljunggren-Lönnberg vill att det här systemet permanentas och att det ska gälla alla arbetsgivare, både offentliga och privata.
I det sammanhanget talade hon om ett socialdemokratiskt föreslag. Där ingår att satsa 300 miljoner kronor till äldreomsorgen för att låta äldre handleda nyanställda. Tanken är att den här försöksverksamheten ska skapa 3.500 handledare.
Hon talade också om vikten av att koppla ihop utbildning med praktik. Det ska gälla både gymnasiet och universitet. Lil Ljun­g­gren-Lönnberg efterlyser också en reformering av gymnasiet.
- Många elever går det program som är lättast att ta sig igenom. Effekten är tydlig: 40 procent går på komvux efter gymnasiet. Det är fullkomligt bortkastad tid.
Ljunggren-Lönnberg vill råda bort på det här genom att eleverna ska få vägledning inför studier och arbete.
Hon efterlyste också en ändring av reglerna för arbetsmarknadsåtgärder. I dag har bara ungdomar mellan 20 och 24 år rätt till stöd. Ljunggren-Lönnberg vill att det ska ändras och gälla alla ungdomar som gått ut gymnasiet. Och att olika insatser ska gälla för alla upp till 29 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om