Lärde beteende kring bete
För företagare inom näringar som häst, ko och får finns det mycket att tjäna på att ha djuren ute på naturligt bete. Inte bara pengar utan kvalitetsfördelar som friskare djur och bättre nyttjande av betesmarker.
EXPERT. Eva Spörndly informerade och diskuterade betets fördelar och nackdelar med olika slags djurhållare från länet vid ett seminarium på onsdagen.
Foto: Elsa Rensfeldt
I onsdags bjöd Hushållningssällskapet, inom projektet Får i Norr, in intresserade till seminarium om just detta ämne. Cirka 25 djurhållare för ko, häst och får samt andra intressenter hade bänkat sig på länsstyrelsen för att bland annat lyssna till Eva Spörndly, SLU, Uppsala, forskare inom detta område och en av landets främsta experter.Pågått ett år
Projektet Får i Norr avslutas vid kommande årsskifte och har pågått i ett år med olika aktiviteter. Projektledare är Helene Skogqvist som berättar att det finns ett stort intresse för den här formen av kompetenshöjande kurstillfällen:- Vi har tidigare haft kurs i klippning och mönstringskurs där man lär sig att se vilka djur som är bäst för avel med mera. Hur man får till ett bra bete är också värdefullt att veta.Och att den som har mark som skulle behöva betas kan leasa in får. - Sambete mellan häst, nöt och får är bra. De betar på olika sätt och äter olika saker vilket ger en ultimat betad mark.Växande näring
Projektet eftersträvar att ge värdefulla tips till dem som satsar på exempelvis lammproduktion. Och denna näring växer i Norrbotten.- Runt 300 fårägare finns här och cirka 4.500 tackor, sen räknar man med att det blir cirka 1,5 lamm per tacka, alltså totalt runt 10.000 djur. Och lammkött är ett kött som nu mera efterfrågas hela året, ett kött med mycket omega-3, förklarar Helen Skogqvist.I maj kommer Anders Råsberg, författare av Stängselboken och pratar inhägnader i projektet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!