Lärarna som är svårast att hitta

Barn- och utbildningsförvaltningen har just nu 19 annonser ute på lediga tjänster. Svårast är att rekrytera till grundskolan."Det är svårt att hitta den breda kompetensen", säger Maarit Enbuske, tillförordnad skolchef.

Kniv i skolan. Polisen besökte igår en skola i Luleå efter att en elev på tog med sig en kniv till skolan.

Kniv i skolan. Polisen besökte igår en skola i Luleå efter att en elev på tog med sig en kniv till skolan.

Foto: Joakim Blomqvist

Luleå2017-09-16 06:00

När de olika verksamheterna inom skolan och förskolan i Luleå kommun anmälde sina behov av personal i våras behövdes omkring 200 tjänster tillsättas. En del av dessa handlade om tillsvidareanställda som skulle omplaceras och om tidigare anställda med företrädesrätt till återanställning. När det var klart utannonserades 160 lediga tjänster.

– Hälften av dem var i grundskolan, från årskurs f-6. Det är väldigt många tjänster och där ser vi att det är svårt att hitta den breda kompetens som behövs för en lärare i låg- och mellanstadiet. De senaste åren har det också funnits många olika utbildningsformer för lärare, som leder till att en del bara kan undervisa i några få ämnen, säger Maarit Enbuske.

I dag har barn- och utbildningsförvaltningen 19 lediga tjänster ute på annons. Tolv av dem är just lärare från förskoleklass och upp till årskurs sex. Två är tjänster inom förskolan och resten är vad Maarit Enbuske beskriver som "ströplatser inom andra områden".

– Men trots att lärarbristen börjar bli kännbar för oss inom vissa områden har de flesta rekryteringar vi har gjort blivit lyckade.

Enligt Maarit Enbuske ökar antalet tjänster som måste annonseras ut för varje år.

– Delvis hänger det samman med att Luleå växer, men det handlar också om att tjänster som inte kan tillsättas med behörig personal utannonseras om och om igen tills vi hittar någon med full behörighet. Vi har till exempel svårt att hitta utbildade fritidspedagoger och då anställer vi istället fritidsassistenter.

Fritidsassistenterna, som till exempel kan vara de som har gått barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet, får liksom alla andra utan rätt behörighet bara tidsbegränsade anställningar.

Trots att det fortfarande finns luckor i organisationen är Maarit Enbuske hoppfull om att bemanningen ska lösa sig.

– 19 annonser är inte heller så mycket med tanke på hur stor organisation vi har. Förra året gjorde vi 488 tillsvidareanställningar.

170-180 personer som saknar full behörighet anställs varje år, men kan enligt skollagen bara erbjudas en tidsbegränsad anställning på maximalt ett år.

– Det finns ju vikarier på alla tjänsterna som ännu inte är tillsatta. Men vi söker folk tills vi kan hitta de som har behörighet, det är väldigt viktigt, säger Maarit Enbuske.

0920-26 28 65

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om