"Lärarna är inte anställda för att torka damm"

Lärarförbundets medlemmar i Luleå har 16 dagar avsedda för kompetensutveckling per år. Grundskollärare, förskollärare, gymnasielärare ska bli bättre på sitt yrke. Men tendensen är att dagarna allt oftare inte används för vidareutbildning.

Bo Eriksson, Lärarförbundets ordförande i Luleå.

Bo Eriksson, Lärarförbundets ordförande i Luleå.

Foto: Anders Köjs

Luleå2018-09-16 13:02

– Mina medlemmar är inte anställda för att torka damm.

Bo Eriksson, ordförande för Lärarförbundet i Luleå, kan tyckas låta drastisk när han efterlyser kompetensutveckling för lärare i förskolan, grundskolan, gymnasieskolan med flera andra skolformer.

Men han menar att de 16 dagar per läsår som är avsatta för att lärarna ska utveckla sin kompetens, alltmer kommit att användas för förberedelse för kommande undervisning och iordningställande av skolsalar.

Ingela Hörnell, ordförande för Lärarnas riksförbund i Luleå, har liknande erfarenheter.

– Det handlar mycket om att flytta möbler och iordningsställa lokaler, säger hon.

Kompetensutveckling brukar anses vara lockande när det gäller valet av yrke. Den som känner att han eller hon eller hen får utvecklas, gör ett bättre arbete. Men i takt med att ekonomin försämrats, har kurser och sammankomster för lärare alltmer kommit att lysa med sin frånvaro.

– Det gäller inte utbildning i stora grupper som Mattelyftet och hur man sätter betyg och liknande. Men det är få som får gå individuell utbildning eller resa på konferenser. Jag skulle vilja säga att det handlar om en bråkdel, säger Bo Eriksson.

Ingela Hörnell berättar om flera "lyft" som pågår eller ska starta inom skolan. De kurserna pågår under ett helt skolår med kunskapsutbyte och praktik för lärarna. Tiden räcker dock inte till för att det ska bli bra kvalitet på det lärandet, menar hon.

– Det finns Läslyftet och nu kommer det specialpedagogiska lyftet för lärare för elever med speciella behov. Man ska inte underskatta det kollegiala lärandet där man sitter i grupp och diskuterar tillsammans för att sedan gå ut och möta eleverna och efter det komma tillbaka till gruppen, säger Ingela Hörnell.

– Men det är självklart jätteberikande att få komma ut och träffa andra och höra vad som görs på andra håll.

Anna Vestman är lärare på mellanstadiet på Råneåskolan. Hon lovordar den kompetensutveckling som hon fått i samband med Läslyftet och digitaliseringsprojektet. Däremot har hon exempel på att enstaka kurser hon har varit med på, har fungerat dåligt.

– Då har det känts "slösigt", både för den som köpt in kursen och för oss lärare som satsat tid när ingenting har fungerat.

Anna Vestman gillar "lyften".

– De har varit superbra och jag har verkligen fått användning för dem i mitt arbete. Eftersom jag är ganska ny som lärare har jag inte varit med på så många andra kurser och konferenser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om