Lärare efterlyser en likvärdig skola

Vallöftena till skolan duggar tätt.Kuriren har träffat lärare på Tunaskolan för att få deras syn på vad som är viktigast.

Många löften. Partiernas vallöften till skolan är många. Men vad tycker lärarna är de viktigaste? Kuriren har pratat med några lärare på Tunaskolan som pekar på ett flertal punkter.

Många löften. Partiernas vallöften till skolan är många. Men vad tycker lärarna är de viktigaste? Kuriren har pratat med några lärare på Tunaskolan som pekar på ett flertal punkter.

Foto: Linda Wikström

LULEÅ2014-09-08 07:00

Carina Holmqvist har varit lärare i 20 år. De viktigaste förändringen enligt henne är att få en mindre arbetsbelastning och en arbetsbeskrivning.

– Som lärare ska man göra omdömen, fixa skoltaxi, kopiera, reda ut konflikter, ja allt. Jag vill veta vad min uppgift är. Jag har just haft sju veckors semester men inte gått ner i stress över sommaren. Jag vill undervisa och ha tid till att förbereda och följa upp lektioner, men det är vad jag har minst tid till, säger hon.

Hon säger också att det inte går en dag utan att hon tittar efter ett nytt jobb.

– Det fanns en tid då expeditionspersonalen kopierade, rastvakter redda ut konflikter. I England har alla lärare lärarassistenter som rättar prov och sköter uppföljningar.

Kollegan Bengt Borgstig som varit lärare i 15 år menar att det största hotet mot skolan är friskolereformen. De privata skolorna har öppnat upp för att ekonomiska resurser försvinner från skolan. Elevpengen följer eleven.

– I slutändan blir det en ojämlikare skola. En viss sorts föräldrar placerar sina barn i friskola vilket bidrar till att vi får en situation där mindre högpresterande elever blir kvar i kommunala skolan. Procentuellt sett blir det mer jobb i en klass med barn som har svårigheter, men ju mindre skolpengen är desto mindre hjälp får de här eleverna, säger han.

Magdalena Bucht, resurspedagog sedan tio år tillbaka, håller med om att skolan måste bli likvärdig.

– Skolan ska vara likvärdig och det ska inte spela någon roll vad föräldrarna har för bakgrund eller om man har ett handikapp. Skolpengen måste ökas om vi ska klara vårt uppdrag med ökad måluppfyllelse, säger hon.

Vidare vill de också se ett maxtak på antalet elever i en klass. De menar att 25 elever räcker, i dagsläget finns det klasser där elevantalet uppgår till ett 30-tal.

– Mindre klasser skapar mer möjligheter och det är även lättare att anpassa undervisningen i en mindre grupp. Jag tycker också att det ska vara samma elevpeng i hela Sverige, säger Mariana Andrée som även hon har tio år inom yrket.

Lärarlönerna i sin tur anser de måste höjas, allt för att locka nya lärare.

– Vi gamla stötar gör inte det här för pengarna, säger Bengt Borgstig.

– Med hjälpa av högre löner får man framförallt lärare att stanna i yrket, i dag är det många som ångrar sitt yrkesval och lämnar sitt jobb, Magdalena Bucht.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!