Lär sig sätta gränser
Föräldrastöd som ett sätt att minska alkohol- och narkotikakonsumtionen bland ungdomar. Metoden ska testas i tre län, bland annat i Norrbotten. - Föräldrar ska bland annat få lära sig att sätta gränser. Om det görs tidigt får det stor effekt, säger Sven Bremberg på Folkhälsoinstitutet.
Projektet kallas Tre gånger tre eftersom det sker i tre län med varsina tre kommuner. Förutom Norrbotten ingår också Jämtland och Sörmland i projektet.
Den viktigaste punkten är föräldrastöd som innebär att föräldrar får stöd och råd i hur de ska uppfostra och behandla sina barn.
Förbereda barnet
- Hur gör man om ens barn sitter för länge vid datorn? Många föräldrar börjar bråka och säga att att nu räcker det. Men det finns andra metoder, att man förbereder barnet så att det inte blir någon konflikt eller i alla fall minskar den, säger Sven Bremberg som arbetar på Folkhälsoinstitutet.
Han säger att problemet med gränsdragning är extra viktigt för utagerande barn, den grupp som löper störst risk att som äldre missbruka alkohol och/eller narkotika.
- Tidiga insatser för de här barnen är lönsamma, speciellt när de är i förskoleåldern, det visar flera undersökningar. Bland annat utvecklas de flesta normalt. Det innebär att de i många fall inte behöver elevassistenter när de blir lite äldre. Det är en vinst inte bara för barnen utan också för kommunerna, säger Sven Bremberg.
Projektet Tre gånger tre presenterades vid en konferens på Sunderby folkhögskola på måndagen. Bland deltagarna fanns psykologen Fredrik Livheim. Han leder sedan några år ett liknande projekt inom socialförvaltningen i Stockholm.
I det projektet ingår en kurs som innehåller elva träffar à 2,5 timmar. På kurserna får föräldrarna träna och öva föräldraskap.
Nytta för alla
- Det här är något som alla föräldrar har nytta av, inte bara dem som har utagerande barn, säger Livheim.
Projektet syftar bland annat till att lära föräldrar hur man sätter gränser. Tanken är att det ska påverka ungdomarna.
- Vi har fått en kultur som är oroande. Råsupande har blivit vanligt bland ungdomar. Tanken med föräldrastöd är att det ska fungera som en slags vaccination mot allt detta, säger Sven Bremberg.
Tre gånger tre ska drivas i två år i tre kommuner i Norrbotten: Luleå, Piteå och Jokkmokk. Bakom projektet står statliga Alkoholkommitten och Mobilisering mot Narkotika. Det är länsstyrelsen som samordnar projektet i länet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!