Lär dig elda rätt inne
Flera bränder som startat i samband med kamineldning har härjat i länet den senaste tiden. Enligt Jan Nilsson, skorstensfejartekniker, beror de flesta kaminbränder på soteld, överhettning eller felaktiga installationer.
Man ska se efter i handboken innan man eldar i en kamin, så den inte blir för varm. Två-tre kilo ved i timmen är tillräckligt och man ska inte elda mer än fyra timmar i sträck.
Foto: Andreas Wälitalo
Där står det hur mycket man bör elda i sin kamin för att den inte ska bli för varm. En tumregel är att man inte bör lägga på mer än två-tre kilo ved i timmen, vilket motsvarar cirka sex vedklabbar, och att man inte ska elda mer än fyra timmar i sträck. Om det blir för varmt i rökröret kan närliggande brännbart material ta eld. En annan fara är soteld, där rökröret belagts med kåda som börjar brinna.- Soteld kan bero på fuktig ved eller för lite syretillförsel, säger Olsson.Eldstad efter behov
Jan Nilsson är skorstensfejarmästare. Han gör installationbesiktningar, brandskyddskontroller och sotar skorstenar i Luleå, alla tre är viktiga uppgifter när det gäller kaminer och brandsäkerhet. - När det är väldigt kallt använder många kaminen på ett annat sätt än vanligt. Man eldar hårt under en kort tid, säger Nilsson.Men dagens kaminer är utformade så att man kan ha dem nära väggen, inte för att värma hus.- Köp eldstad efter behov. Har man vedeldning som primär värmekälla bör man ha värmepanna. En braskamin är till för att myselda, säger Olsson.
Elda rätt inneAnvänd torr ved i lämplig storlek - den ska vara lagrad torrt och luftigt minst ett år.Snabb uppstart - få eldstaden varm så fort som möjligt.Rätt mängd förbränningsluft - gör att elden brinner med klara och livliga lågor.Kontrollera rökgastemperaturen - alltför heta rökgaser kan skada murade skorstenar eller förstöra isoleringen på stålrörsskorstensar. Lägg sot och aska i en plåthink med lock - det kan finnas glödrester i askan flera dygn så hinken ska stå på obrännbart material.Pyrelda inte - då brinner inte de miljöskadliga ämnena upp och tjära kondenserar och fastnar inuti skorstenen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!