Ute på perrongen finns skyltar med information om busslinje, avgångstid och destination. De är avstängda. Tekniken har några år på nacken och har drabbats av driftsproblem, enligt länstrafiken.
– Ambitionen är att innan nyår ska vi ha nya skärmar. De ska bytas ut väldigt snart, säger Teresia Fors.
Tidigare i veckan gick Luleås nya centrumutvecklare, Jimmy Renlund, ut och reagerade över stöket på busstationen och att väggen mellan vänthallen och Pressbyrån måste hållas stängd av säkerhetsskäl. Renlund förde fram att han gärna ser att länstrafiken har personal på plats, men även mer belysning.
– Vad gäller Loet känner vi väl alla att vi får jobba kring själva miljön där. Det ska vara snyggt och tryggt, det är inte frågan om annat. Och att det finns någonstans att ta vägen när det är kallt. Vi är ett län med mycket mörker och kyla, säger Teresia Fors.
Hur jobbar ni för att Loet ska vara en trygg plats?
– Det är ett arbete som pågår sedan lång tid tillbaka. Vi samverkar bland annat med Luleå kommun och polisen. Vi tittar löpande på förbättringsmöjligheter.
Du säger att ni har arbetat med det här länge. Vad är det som har gjorts?
– Det är inte längesedan det gjordes renoveringar invändigt. Man har åtgärdat taket, målat, renoverat toaletter och satt in specialbelysning där. Det handlar om väktarpersonal som finns på rotation, det tittar vi på hela tiden.
Är Loet en trygg plats?
– Det måste var och en bedöma för sig själv. Det måste vara en trygg plats, det finns ingen kompromisslösning där. Då får vi jobba med de medel vi kan, vare sig det är väktare eller låsning. Ska alla ha tillgång till väntrummet? Det är en fråga man kan ställa sig.
Tittar ni på sådana lösningar?
– Vi är ute efter kreativa lösningar som gör att miljön blir bra för alla som är där.
Efter coronapandemin togs de två tjänster som fanns på busstationen bort. Två värdar sålde biljetter och hjälpte resenärer.
– De tog ett jättefint ansvar. Det är naturligtvis en sådan kreativ lösning vi kanske ska titta på igen. Vi vet att värdarna som jobbade då var otroligt omtyckta, de blev nästan Luleåpersonligheter i sig själva. Det är något som diskuteras, men som vi i dagsläget inte har planer att återinföra, säger Teresia Fors.
Är det för att det är en kostnadsfråga?
– Som allt annat. Vi är en offentlig verksamhet och skattekronorna ska räcka till mycket. Men som idé och mot bakgrund mot den fina feedback vi fick när vi hade värdar där, så låter det som ett bra förslag.
Luleås kommunalråd Fredrik Hansson (S) håller med om åtgärder behövs.
– Det är inte ett bra första intryck när du möter Loet som det ser ut i dag. Det behöver helt klart göras någonting för att rusta upp det, säger han.
En ny grupp av aktörer som berörs av Loet har tillsatts med syftet att "utveckla den till en tryggare mötesplats". Två möten har det varit hittills och ett 40-tal personer har närvarat. Hansson nämner aktörer som näringsidkare i området, fastighetsägare, polisen, länstrafiken och Luleå kommun.
Har ni kommit fram till något konkret?
– Att se över om vi kan finansiera mer tid för väktare. Det är ganska tidigt skede för gruppen men det arbetas för åtgärder. Det ska vara en trygg och fin plats, säger Fredrik Hansson.